Om vägglöss, dess bett & sanering
Om vägglöss
Om vägglöss

Vägglöss har blivit allt vanligare i Sverige och är ett...

Så lever vägglusen
Så lever vägglusen

Vägglöss bor inom en radie på två meter från där vi...

Spridning av vägglöss
Spridning av vägglöss

Vägglössen har ökat rejält i Sverige de senaste åren. Den...

Hur man undviker att få vägglöss
Hur man undviker att få vägglöss

När vägglöss väl kommit in i ditt hem är det oerhört...

Tecken på vägglöss
Tecken på vägglöss

Även om det är svårt att hitta själva vägglössen kan man...

Vägglöss bett
Vägglöss bett

Vägglöss lever på blod och kryper fram och biter oss när...

Vad man ska göra när man fått vägglöss
Vad man ska göra när man fått vägglöss

När man fått vägglöss finns det flera viktiga saker man...

Hur man blir av med vägglöss
Hur man blir av med vägglöss

För att bli av med vägglöss krävs både kunskap och...

Sanering och bekämpning av vägglöss
Sanering och bekämpning av vägglöss

Att sanera mot vägglöss kan både vara påfrestande och ta...

Vägglöss i hyresrätt
Vägglöss i hyresrätt

Bor man i hyreslägenhet och drabbas av vägglöss är det...

Vägglöss - Frågor & Svar
Vägglöss - Frågor & Svar

Här svarar vi på de mest förekommande frågorna gällande...

Kraftig ökning av vägglöss i Sverige
Kraftig ökning av vägglöss i Sverige

På bara några år har vägglössen i Sverige mer än...

Få vet om att vägglöss kan sprida sig mellan lägenheter
Få vet om att vägglöss kan sprida sig mellan lägenheter

Att vägglöss kan sprida sig till närliggande lägenheter...

Så blev jag av med mina vägglöss!
Så blev jag av med mina vägglöss!

Nuggi blev av med sina vägglöss på under en månad. Här...

Vi har nyss upptäckt att vi har vägglöss
Vi har nyss upptäckt att vi har vägglöss

Linnea berättar om hur hennes röda prickar, som hon först...

Min erfarenhet av vägglöss och sanering av min lägenhet
Min erfarenhet av vägglöss och sanering av min lägenhet

Rose-Marie berättar om hur hennes lägenhet blev besökt av...

Tog ett tag innan jag förstod att det var vägglöss
Tog ett tag innan jag förstod att det var vägglöss

Roza berättar hur det tog ett tag innan hon förstod att...

Mitt lägenhetshus har fått vägglöss
Mitt lägenhetshus har fått vägglöss

Elisabeth berättar om hur hennes lägenhetshus blivit...

Rösta
Har du vägglöss hemma?
Din erfarenhet!
Vägglöss
Här kan du skriva om din erfarenhet av vägglöss, så andra läsare kan relatera och lära sig från din situation. Texten publiceras så snart vi godkänt den!
Klicka här

Hur man undviker att få vägglöss

När vägglöss väl kommit in i ditt hem är det oerhört svårt och dyrt att bli av med dom. Därför är det viktigt att förebygga och se till att stänga dom ute. Följ våra råd för att minska risken att själv drabbas.

Undvika vägglöss spridning

Viktigast är att inte föra in vägglössen i hemmet

För att undvika att få vägglösskolonier i sitt hem bör man först och främst vara medveten om vilka de vanligaste spridningsvägarna är. Därefter kan man vidta åtgärder för att helt undvika spridningen. Det kan till exempel vara att lägga väskorna i badkaret medan man snabbt inspekterar hotellrummet vid en resa. Eller att man låter en nyköppt begagnad soffa stå i förrådet ett par dagar innan man tar in den och letar efter spår efter vägglöss i tyget. I de allra flesta fall är det man själv som för in vägglössen i sitt hem genom sin resväska, nerpackade kläder och begagnade föremål och möbler.

Så undviker man vägglöss på resan

Det allra viktigaste för att undvika att få med sig vägglöss hem är att vara noga på hur och var man reser. Reser man till ett land där vägglöss är vanligt bör man vara noga med vilket hotell man väljer, vilken typ av väska man tar med sig, vart man lägger väskan och om man får några myggbettsliknande utslag under natten.

Tänk på att vägglöss nu för tiden både kan spridas inrikes som utrikes.

Innan man reser

 1. Välj rätt hotell och boende – När man väljer hotell eller boende finns det mycket man kan göra för att undvika vägglöss. Det kan vara värt att titta igenom de dåliga omdömena om hotellet och se om man hittar något om vägglöss, eller bed bugs som de heter på engelska. Det går dessutom bra att direkt fråga hotellet om de haft problem med vägglöss, om de har någon plan mot vägglöss och om det går bra att byta rum om man hittar tecken på att vägglöss skulle finnas i rummet.
 2. Välj en bra väska  Vid valet av väska är det bra att använda en hård väska i plast som försluts tätt. Då minskas risken att vägglössen ska vilja bosätta sig utanpå, eller i skrymslen i väskan. Tänk dock på att vägglöss ändå kan ta sig in i väskan även om man har täta blixtlås. Ingen väska är helt säker.
 3. Packa på rätt sätt  Ett tips många använder när de reser till länder där parasiter och skadedjur är vanliga är att använda tättslutande plastpåsar att förvara kläderna i. Det är dock viktigt att plastpåsarna är tättslutande.
 4. Ta med en ficklampa  För att lättare kunna inspektera hotellrummets alla skrymslen och hörn kan det hjälpa om man tar med sig en ficklampa. Till exempel en liten LED-lampa.
 

Under resan

 1. Lägg bagaget i badkaret  Att det är bra att lägga allt bagage i badrummet eller i badkaret det första man gör beror främst på två saker. Dels att vägglöss inte trivs i badrum, då det är väldigt hårda kala ytor och väldigt rent. Men också på grund av att ytorna ofta är ljusa och det blir därför lättare att upptäcka om det finns några vägglöss som försöker ta sig till väskorna.
 2. Inspektera rummet  Vid en inspektion av rummet är det viktigast att kolla alla sömmar, överlappade och vikta tygkanter på sängar och andra och möbler nära sängen. Kolla noga och leta efter vägglöss, vägglusskal, vägglusbajs, och levrat blod. Själva avföringen ser ut som små väldigt svarta prickar och finns ofta längs med sömmar och skrymslen. Ibland hittar man även lite rödare prickar som är blod från tidigare offer som hamnat som små prickar på tyger. Man kan även kolla lister, springor och andra ställen där de kan tänkas finnas. Tänk på att små svarta prickar kan räcka för att man bör kontakta personalen och kan ha rätt till att byta rum.
 3. Bestäm situationen  När inspektionen är färdig är det dags att bestämma situationen. Är man fortfarande orolig kan man ha kvar väskorna i badrummet och gå och prata med personalen. Hittar man inga bevis för att det skulle finnas vägglöss på rummet kan det ändå vara bra att låta bli att ställa väskorna på golvet, eller i sängen. Låt dom istället stå på ett bord en bit bort ifrån sängen för att minska risken för att vägglös ska hitta dit. Har man barn kan det också vara läge att prata med dom om situationen.
 4. Var uppmärksam på utslag  Får man utslag under natten vid en övernattning kan det vara ett tydligt tecken på att vägglöss varit där och ätit. Utslagen ser ut so myggbett men kan både vara mycket större och lite mindre beroende på hur känslig man är. Får man utslag bör man genast kontakta personalen så de kan utreda saker, och eventuellt starta en sanering av rummet.
 

När man kommer hem

 1. Packa upp utomhus  När man är hemma igen kan det vara bra att packa upp kläderna utomhus. Detta har man sätt minskar risken för att man ska få med sig vägglöss hem. Titta igenom kläderna noga och leta efter vägglöss, avföring och blodfläckar. Tänk på att avföringen och blodfläckarna är mycket små.
 2. Värmebehandla och tvätta  När kläderna är uppackade kan man lägga kläderna i plastpåsar eller i vattenlösliga plastpåsar som går att använda i tvättmaskinen. Därefter bör allting, även de man inte använt, tvättas omedelbart. Vägglöss dör vid temperaturer över 50 grader.
 3. Ställ undan väskorna  Alla de väskor man haft med sig på resan bör förlutas med tättförslutande påsar innan de ställs undan, gärna i ett förråd, för att undvika att de står för nära sängen. Detta gör att eventuella levande vägglöss, eller ägg inte kommer få någon mat (blod) och kommer att självdö.
 

Undvik vägglöss i begagnade möbler och second hand

Vid köp av begagnade möbler på second hand är det också viktigt att titta igenom föremålen noga. Leta efter svarta prickar (avföring) och eventuella rödsvarta riktigt små blodfläckar. Det går även att värmebehandla möblerna. Värmen av föremålet bör då överstiga 50 grader. Vill man vara på den säkra sidan kan man dessutom låta möbeln stå i ett förråd en tid innan man tar in den i hemmet.

Tänk på att:

 • Det kan räcka med en enda vägglus för att de ska spridas i hemmet.
 • Det är otroligt svårt att bli av med vägglöss när man väl fått dom.
 • Så fort som möjligt kontakta och samarbeta med ett bekämpningsföretag om man har oturen att drabbas. Det är otroligt svårt och ibland omöjligt att bli av med vägglössen själv. Ju tidigare man påbörjar saneringen, desto lättare och billigare blir det att bli av med parasiterna.

Hur man undviker vägglusens spridning mellan lägenheter

Att undvika spridningen av vägglöss mellan lägenhter är svårt. Oftast sprids de i dåligt byggda och små lägenheter där vägglössen kan spridas genom de ventilations- eller sladdrör som går igenom väggarna. Det bästa man kan göra, om andra i samma hyreshus har vägglöss är att försöka täta hålrummen mellan lägenheterna. Detta kan vara svårt att göra och det kan vara värt att kontakta ett saneringsföretag om risken är stor.

Vaknar man med utslag och bett från vägglössen bör man genast kontakta de som ansvarar för lägenheterna, så de, eller man själv snabbt kan påbörja sanering.
 

Publicerad: 19.10.2015
Uppdaterad: 06.11.2015
Skribent: Niklas Johansson
Källa: 1177, Anticimex
Kommentarer

Tycker att vägglöss är söta små varelser, dom förtjänar att få leva dom också!

Ida - 3 år sedan Svara

Hej, jag undrar om vägglöss även går på djur tex katter?

Jörgen - 5 år sedan Svara

Jadå, både hund- och kattblod duger bra som föda för vägglössen.

B - 4 år sedan Svara
Kommentera
Om vägglöss
Fakta
Om vägglöss

Vägglöss har blivit allt vanligare i Sverige och är ett stort besvär för...

Få vet om att vägglöss kan sprida sig mellan lägenheter
Nyheter
Få vet om att vägglöss kan sprida sig mellan lägenheter

Att vägglöss kan sprida sig till närliggande lägenheter genom golv, tak och...

Vi har nyss upptäckt att vi har vägglöss
Erfarenheter
Vi har nyss upptäckt att vi har vägglöss

Linnea berättar om hur hennes röda prickar, som hon först trodde var eksem,...

Min erfarenhet av vägglöss och sanering av min lägenhet
Erfarenheter
Min erfarenhet av vägglöss och sanering av min lägenhet

Rose-Marie berättar om hur hennes lägenhet blev besökt av vägglöss, hur hon...