Vägglöss har blivit allt vanligare i Sverige och är ett stort besvär för många. Förutom vägglössens bett som ger utslag upplever många också en obehagskänsla av vetskapen om att de sprider sig i hemmet.
(Ett nytt fönster öppnas)
Vad är egentligen vägglöss?
Vägglöss kallas även för skäkta och är små parasitinsekter på omkring en halv centimeter i längd. Trots namnet är vägglöss egentligen inte några löss utan tillhör släktet skinbagge. Den typ av vägglus som är mest känd är den som lever inomhus och livnär sig på människans blod. Den kallas för Climex Lectularius och är nattaktiv. På dagen ligger den undangömd i skrymslen, förökar sig och syns oftast inte alls. Detta gör att det första tecknet på att man fått vägglöss brukar vara de bett och utslag som uppstår på huden efter att vägglössen varit framme.
Naturlig desinfektion mot vägglöss
Hur ser vägglusen ut?
De vanligaste vägglössen man ser är fullvuxna och är ungefär lika stora som en äppelkärna med en bred, rund och ganska tillplattad kropp. En vägglus tom på mat kan vara nästan genomskinlig medan de övriga är gula, bruna eller rödbruna beroende på hur mycket blod de fått i sig. Kroppen kan se lite randig ut på grund av hur dess korta gyllengula hår sitter.
Vägglöss bett och symptom
Vägglössen lever på människans blod och precis som andra parasitiska insekter är de duktiga på att förbli obemärkta en lång period efter det att utslagen börjar dyka upp. Många gånger förstår den drabbade inte vad utslagen på kroppen beror på och vänder sig först till vårdcentralen eller söker efter symptomen online.
Vägglössens bett ser ut som myggbett och uppstår på grund av att vägglusen släpper ifrån sig saliv in i det öppna såret när den druckit sig klar på blod. Själva bettet känns inte särskilt och det är sällan man vaknar under tiden. Hur kraftiga utslag man får beror på hur känslig kroppen är. Vissa får stora utslag och andra mindre.
Hur upptäcker man dem?
Ett vanligt tecken där man kan misstänka att det är insekter och i själva fallet vägglöss det handlar om är att små svarta prickar börjar dyka upp på sängkläder, tyger och vid skrymslen. Detta är vägglusens avföring. Även mörkröda blodprickar kan vara ett tecken på att vägglöss varit framme. Hittar man dessutom insektsskal från när vägglössen ömsat står det klart att ens hem blivit invaderat av vägglöss.
Misstänker man att man drabbats av vägglöss kan man titta efter i skrymslen vid sängen, till exempel i flickar vid madrassen eller vid golvlister nära sängen. Vägglössen håller sig gärna nära maten, det vill säga oss människor och hittas oftast boende någonstans, eller på flera ställen i sovrummet.
En tillräckligt stor väggluskoloni har dessutom en särskild lukt. Många tycker att lukten påminner om mjöl.
Vanligt att man mår psykiskt dåligt
Det är inte ovanligt att man mår illa eller får svårt att sova när man upptäcker att utslagen beror på vägglöss. Många upplever också en stress kring situationen och får försämrad livsglädje när de inte kan sova i lugn och ro och aldrig helt kan slappna av. Även efter en sanering när alla vägglöss är borta kan denna stress hänga kvar och det kan vara svårt att acceptera att alla vägglöss faktiskt är borta. Att bli av med känslan kan ta tid, men till slut, när inga utslag dyker upp och inga nya tecken på vägglöss upptäcks kan man sova i lugn och ro, utan oro.
Vägglöss har ökat kraftigt i Sverige
Vägglöss var ett vanligt skadedjur i Sverige förr i tiden, när de allra flesta människor var fattiga och hade det tufft. När vi fick bättre levnadsstandard försvann dom. Men på senare år har de kommit tillbaka och ökat för varje år som gått.
Anledningen beror dels på att världen blivit mer global, men också på grund av att väglössen utvecklat en ökad motståndskraft mot de kemikalier som används. Dessutom använder man inte lika starka kemikalier som man tidigare gjort, då man märkte att dessa var giftiga och skadliga även för oss människor. Dessa tre orsaker gör att det ibland kan vara väldigt besvärligt och svårt att bli av med vägglössen, när de väl spridit sig.
Sedan år 2006 har Anticimex sett en ökning av vägglöss från hundratals anmälda fall till tiotusentals fem år senare.
Så sprids vägglössen
Vägglössens spridning beror främst på att de följer med oss hem vid utlandsresor i våra kläder och väskor. Därför kan det vara bra att snabbt titta runt sängkanten och i skrymslena bredvid sängen om man reser till ett land där vägglöss är vanligt. De kan även spridas genom begagnade kläder och möbler. Att få med sig en enda vägglus med ägg kan räcka för att vägglusen ska föröka sig och spridas.
Kan vara svårt att bli av med vägglössen
Att bli av med vägglöss på egen hand är svårt. De kemikalier och produkter som används är inte tillräckligt starka och har en lång verkningsgrad. Det gör att det ibland kan ta flera veckor innan man blivit av med alla. Dessutom gäller det att vara väldigt noga och ihärdig. Har man väl fått vägglöss krävs nästan alltid sanering av ett bekämpningsföretag för att skadedjuret helt ska försvinna.
Krävs ofta sanering och bekämpning
En ordentligt sanering bör ta flera dagar och går ut på att antingen värma upp rummen till en temperatur på över 50 ˚C eller kyla ner rummen till lägre än -18˚C. Exakt hur lång tid saneringen tar beror på hur värme- och kylisolerande objekten i lägenheten eller huset är.
Även gasning och besprutning kan förekomma för att bekämpa vägglössen, särskilt när det gäller vägglöss i en hyresrätt. Dessa alternativ ställer högre krav på den boende och kan ta lång tid. Dessutom är det betydligt svårare att helt bli av med vägglössen på detta sätt.
Kommentarer