Om vägglöss, dess bett & sanering
Om vägglöss
Om vägglöss

Vägglöss har blivit allt vanligare i Sverige och är ett...

Så lever vägglusen
Så lever vägglusen

Vägglöss bor inom en radie på två meter från där vi...

Spridning av vägglöss
Spridning av vägglöss

Vägglössen har ökat rejält i Sverige de senaste åren. Den...

Hur man undviker att få vägglöss
Hur man undviker att få vägglöss

När vägglöss väl kommit in i ditt hem är det oerhört...

Tecken på vägglöss
Tecken på vägglöss

Även om det är svårt att hitta själva vägglössen kan man...

Vägglöss bett
Vägglöss bett

Vägglöss lever på blod och kryper fram och biter oss när...

Vad man ska göra när man fått vägglöss
Vad man ska göra när man fått vägglöss

När man fått vägglöss finns det flera viktiga saker man...

Hur man blir av med vägglöss
Hur man blir av med vägglöss

För att bli av med vägglöss krävs både kunskap och...

Sanering och bekämpning av vägglöss
Sanering och bekämpning av vägglöss

Att sanera mot vägglöss kan både vara påfrestande och ta...

Vägglöss i hyresrätt
Vägglöss i hyresrätt

Bor man i hyreslägenhet och drabbas av vägglöss är det...

Vägglöss - Frågor & Svar
Vägglöss - Frågor & Svar

Här svarar vi på de mest förekommande frågorna gällande...

Kraftig ökning av vägglöss i Sverige
Kraftig ökning av vägglöss i Sverige

På bara några år har vägglössen i Sverige mer än...

Få vet om att vägglöss kan sprida sig mellan lägenheter
Få vet om att vägglöss kan sprida sig mellan lägenheter

Att vägglöss kan sprida sig till närliggande lägenheter...

Så blev jag av med mina vägglöss!
Så blev jag av med mina vägglöss!

Nuggi blev av med sina vägglöss på under en månad. Här...

Vi har nyss upptäckt att vi har vägglöss
Vi har nyss upptäckt att vi har vägglöss

Linnea berättar om hur hennes röda prickar, som hon först...

Min erfarenhet av vägglöss och sanering av min lägenhet
Min erfarenhet av vägglöss och sanering av min lägenhet

Rose-Marie berättar om hur hennes lägenhet blev besökt av...

Tog ett tag innan jag förstod att det var vägglöss
Tog ett tag innan jag förstod att det var vägglöss

Roza berättar hur det tog ett tag innan hon förstod att...

Mitt lägenhetshus har fått vägglöss
Mitt lägenhetshus har fått vägglöss

Elisabeth berättar om hur hennes lägenhetshus blivit...

Rösta
Har du vägglöss hemma?
Din erfarenhet!
Vägglöss
Här kan du skriva om din erfarenhet av vägglöss, så andra läsare kan relatera och lära sig från din situation. Texten publiceras så snart vi godkänt den!
Klicka här

Så blev jag av med mina vägglöss!

Av Nuggi Tolonen den 04.05.2017

Nuggi blev av med sina vägglöss på under en månad. Här beskriver han om vad han tycker andra borde veta och om hur han gick till väga steg för steg för att bli av med lössen.

bli av med vägglöss
Hej du som drabbats av vägglöss!

Lägg inte energi på att tänka ut hur du har fått vägglössen, de kan komma in i ditt hem bl.a från buss, tåg, flyg, hotell eller via ventilation och ALLA som har ett hem kan drabbas. Lössen kan överleva upp till ett år, de gör sig platta och kan på så vis ta sig in på väldigt många ställen. Nu vet du det, då kan du börja göra något åt problemet och tänka positivt i alla fall! Det finns massor med skräckhistorier på nätet men varför ska du läsa det?

Du kan göra väldigt mycket själv för att få bort de, här kommer lite tips: Prata med grannar som du vet förstår att lössen inte beror på dig, kanske flera i huset är drabbade och då ska ju hyresvärden agera men det är sällan att hela hus är drabbat.

Jag har läst mycket om alternativa metoder till att spruta med gift, har dock inte hittat något ekologiskt/miljövänligt alternativ.

Skicka först och främst tydliga bilder till Anticimex och låt de avgöra vilken slags ohyra det är.

När paniken lagt sig och du har gråtit klart, så sätt dig ner med penna, papper och en god kopp kaffe : ) Gör sedan en "att göra lista". Tänk att du ska angripa detta problemet med förnuft, kunskap och logik, inte känslor!

Lössen finns främst i sängar, soffor, fåtöljer, gardiner, bakom golv -och vägglistor och eventuellt i garderober och klädesskåp som står nära sängar och soffor (Nära = 1-2 meter). De lever på människors/husdjurs blod och finns i närheten där du sover och sitter länge, där det är mörkt och fuktigt. Alltså inte eller mycket sällan i kök och badrum. De kommer främst fram på natten, de gillar alltså mörker.

Är lössen ljusbruna, betyder det att de inte 'ätit' (sugit blod) på ett tag, är de mörkbruna/svarta, betyder det att de nyligen 'ätit'. Själva bettet märker man inte när man sover. Betten kliar men det är olika hur man reagerar och hur många bett man får, precis som reaktionen på mygg är olika från person till person. Jag tyckte att Hydrokortisonsalva 1% hjälpte mig och barnen mot klådan (finns receptfritt), det kan man dock endast använda 10 dagar i sträck, då det tunnar huden. Efter 10 dagar är det värsta förmodligen över iaf.

Löss/lössägg dör av 60 graders tvätt eller en timmes torktumling på högsta temp eller 5 dagar i frysen i minst -20 grader. De lägger ägg främst bakom golvlister (inte på människor och inte i kläder) som jag förstått det. Lössen kan hittas i böcker, i tavelramar, i sylådor ja alla möjliga ställen, tom i elektronik eftersom de kan ’gå fel’. Jag hittade dock inga vägglöss i dessa ställen men det verkar smart att ha så lite som möjligt på golvet och mot väggar, alltså inga tonårskläder, sportsväskor och gympapåsar slängda var som helst! :)

Bor du i hyreshus ska du kontakta din hyresvärd och fråga vad du ska göra. De flesta hyreshus har en försäkring hos Anticimex. Kontakta Hyresgästföreningen om du är medlem där, du har en liten chans att få tillbaka en mindre del av hyran under perioden du är drabbad, via deras jurist. Äger du ditt boende, får du kolla om bekämpning av ohyra ingår i din hemförsäkring. Ta bilder på lössen och spill de lämnar efter sig, ifall att du behöver bevis inför hyresvärden. Lössens spill (bajs) är grupper med svarta prickar, gnuggar man på de, liknar de typ en svartolje fläck. Jag fick bort de flesta fläckar med fläckborttagningsmedel.

Ta även bilder på dina eventuella bett. Lössen färdas främst via väggar och golv, så flytta ut alla sängar, soffor, fåtöljer och trämöbler ca. 10 cm från väggen. Varken löss eller lössägg angriper hala saker som glas, metall och plast.

Packa ner saker du ska slänga i plastpåsar och släng direkt. Dammsug noga: sängar, möbler, mattor och golv, på så sätt kan du få bort några av dem. Icke fulla dammsugarpåsar, lade jag i plastpåse i frysen och tog fram varje gång jag skulle dammsuga. Fulla påsar la jag i plastpåse och slängde direkt.

Handlarlista Clas Ohlson - det billigaste stället jag hittade:
* Blåa sopsäckar (de lite tjockare) 30 stk. (Du har mer saker än du tror)
* Buntband (långa nog att dra åt för hand)
* Klädroller med refill - jag rollade alla sängar varje kväll innan läggdags.
* Dubbelhäftande tape - allt går ju inte att rolla.
* Dammsugarpåsar

Jag köpte även en frysbox för 4000kr på avbetalning, den kan man ju sälja sen. Här lade jag ner tex. dotterns skrivbordsstol som var i rotting, mina trollhasselpinnar, alla övriga korg och rotting saker, träramar, kuddfodral och övriga tyger som ej kunde tvättas, böcker, sylådan, garnlådan, mindre trähyllor ja allt som fick plats som eventuellt kunde ha ägg. Jag frös allt 1 vecka, det dödar all ohyra/alla ägg.

Det blir mycket tvätt, jag lånade grannes tvättkolv med jämna mellanrum. Jag packade ner det som skulle tvättas och märkte säcken med innehåll + tvättgrad, tex. "Kalles säng, 60 grader". När det var dags att tvätta, öppnade jag påsen först när jag var i tvättstugan och slängde sedan påsen där.

Jag packade även ner det som jag tvättat och märkte påsen med tex. "Kalles säng, klar". Tvätta även madrasskydd, sängtoppklädsel, prydnadskuddar + kuddfodralet, kuddar, täcken, filtar, gardiner, soffklädsel (om möjligt), alla husdjurssaker. Jag förvarade alla förslutna säckar på balkongen, vinden och källaren tills det var dags att tvätta eller packa upp men max tre veckor, finns ju en viss mögelrisk beroende på väder och källarfukt.

Jag hade en långhårig matta som var mycket tät, den sågade jag i bitar och slängde, det gick helt enkelt inte att se om det fanns löss i den. Alla mina andra mattor, la jag i frysen en vecka och skakade/mattpiskade sen.

De saker du inte kan packa ner för att du behöver de (kuddar och täcken som du använder dagligen), får du tvätta/torktumla i 60 grader. Häng först tillbaka gardinerna när du är säker på att ditt hem är botat!

Har du avtagbar och tvättbar soffklädsel kan du frysa det minst 5 dagar och sedan tvätta det. Du kan även lägga det i en plastsäck och låta Anticimex spruta direkt ner i påsen och försluta den och låt den ligga till nästa gång de kommer. Har du inte avtagbar soffklädsel, ska Anticimex spruta din soffa extra noga.

När Anticimex ska komma, tänk på följande:
De får inte lov att röra någonting hos dig, du får själv vända soffor och sängar innan så de kan spruta botten. De ger dig nästan inga instruktioner, så du får be dem om att spruta saker, där du misstänker att det kan finnas löss, tex. korgstolar, botten av dina fåtöljer, golvlistor i angripna rum och andra ställen där du har sett lössen. OBS! Det medlet de sprutar med kan ge fläckar på vissa saker.

Flytta inte på saker minst en månad! Jag flyttade en golvvas med träprynad/torkade blommor från ett rum till ett annat, detta gjorde att även det rummet ’smittades’.

Anticimex lovar att du ska få speciella påsar till dina gardiner vid deras besök, detta stämmer tyvärr inte. Du får själv boka återbesöket, fråga när nästa besök ska vara. Efter att Anticimex har sprutat, kan du inte vara hemma ett par timmar men de skriver att du kan sova i rummet samma kväll. Anticimex spray lukter lite urk, det kan du vädra ut, tar några dagar.

Du ska inte våttorka någonting efter att de varit där, då torkar du bort giftet de använder, endast vanlig dammsugning. Jag la vita lakan på fåtöljer och i soffan, så vi inte kom i direkt kontakt med giftet och så vi lätt kunde se om det kröp fram nya som skulle fångas med klädrollern.

Jag skyddade andra genom att:
* Inte ha besök någon månad, inte övernatta hos någon nån månad.
* Kollade min väska noga varje dag innan jag gick hemifrån.
* Kollade mina kläder noga innan jag klädde på mig varje dag.

Har man möjlighet kan man boka en ”vägglus-hund” när allt är över för att kolla om det skulle finnas ägg kvar någonstans, det kostar ca. 2500kr. Spårar hunden upp ägg, får man boka Anticimex igen. Ingen mening med att boka hunden medan lössen är i ditt hem, då vet du ju redan att du har skiten och ungefär var...

Jag hade synliga löss ungefär 3-4 veckor, sen hade jag fått bort allt men efter 1,5 månad dök det upp en vägglus på hallväggen. Först fick jag ett mindre anfall men jag förstod sen att det var en enda överlevare, tog den snabbt med rollern och valde sedan att tro på att det var den sista. Har sedan dess (två månader sen) inte sett en enda.

Läs inte på för mycket på om vägglöss - när du väl har fått konstaterat att du har vägglöss, behöver du inte psyka dig själv med fler bilder, vägglöss är äckliga, det vet du redan!

Min nya helgrutin blev således att tömma och fylla frysen, packa upp och ner och märka påsar samt att tvätta. När jag hade ägnat ungefär 4-5 timmar på detta varje helg, var jag noga med att göra något helt annat som skulle vara roligt och energigivande, man kan ju inte låta ohyran ta över ens liv.

Lycka till, du klarar det precis som många före dig : )
Publicerad: 04.05.2017
Uppdaterad: 13.12.2017
Skribent: Nuggi Tolonen
Kommentarer

Bra info men orolig men skrivaren uppmanar att kasta saker problemet är om man kasta plast påsar och annat som kan innehåller lössen sprids de vidare till andra intet anande människor......

Doreen - 3 år sedan Svara
Kommentera
Min erfarenhet av vägglöss och sanering av min lägenhet
Erfarenheter
Min erfarenhet av vägglöss och sanering av min lägenhet

Rose-Marie berättar om hur hennes lägenhet blev besökt av vägglöss, hur hon...

Vägglöss - Frågor & Svar
Fakta
Vägglöss - Frågor & Svar

Här svarar vi på de mest förekommande frågorna gällande vägglöss och...

Hur man blir av med vägglöss
Fakta
Hur man blir av med vägglöss

För att bli av med vägglöss krävs både kunskap och ihärdighet. Dels gäller...

Kraftig ökning av vägglöss i Sverige
Nyheter
Kraftig ökning av vägglöss i Sverige

På bara några år har vägglössen i Sverige mer än femdubblats och spridningen...