Vägglöss bor inom en radie på två meter från där vi sover, och utvecklas ungefär 5-6 gånger under sin livstid. Inför varje nytt stadium behöver de blod för att kunna utveckla sig och slutligen bli en fullvuxen vägglus.
(Ett nytt fönster öppnas)
Var bor vägglössen?
Vägglössen har levt tillsammans med människan sedan långt tillbaka i tiden. Ursprungligen tror man att de kommer från grottor där först fladdermöss var deras värddjur, och senare människan. Problemen med vägglöss kom först när människan fick fasta boplatser. Sen dess har vägglössen levt nära våra sovplatser, ofta inom en två-meter radie.
Naturlig desinfektion mot vägglöss
Nu för tiden betyder det att vägglössen håller till i sovrummet. Främst i madrassen, sängstommen, golvlister, mattor, nattduksbord, väggar och i övriga föremål med skrymslen intill sängen. Vägglöss kan bo i alla hem, oavsett om det är rent eller smutsigt. Däremot har de lättare att gömma sig om det är stora högar med saker på golven.
Vägglöss kan bo var som helst och klarar temperaturer mellan -16 och 45 grader. Bäst trivs de i temperaturer på omkring 26 grader. Då lägger de flest ägg och är aktivare än om temperaturen skulle vara högre eller lägre.
Hur lever vägglössen?
Vägglöss har vingar men kan inte flyga. Däremot går de väldigt snabbt, ungefär i samma hastighet som en myra, men känns inte lika mycket på huden. Vägglössen är nästan bara aktiva på natten och kryper då fram till sin värd, som den hittar genom att leta efter koldioxid från vår utandning. När en vägglus hittat en människa, signalerar den med doftmarkörer så de andra vägglössen ska hitta dit. Vägglöss lever bara på blod och innan de biter utsöndrar de ett ämne som är smärtlindrande och gör att man inte vaknar. På det sättet vaknar vi inte och lössen kan äta ifred. Hela processen tar mellan 4-12 minuter.
När vägglössen ätit klart går de tillbaka in till sina skrymslen i möbler, sömmar och andra vrår. Där utvecklas de till andra stadier i livscykeln, parar sig och lägger ägg.
Vägglusens utvecklingsstadier och livscykel
Vägglöss har sex olika stadier de befinner sig i under sin livstid. Nykläckt nymflarv, andra stadiet av larv, tredje stadiet, fjärde stadiet, femte stadiet och ett fullvuxet stadium. Under det vuxna stadiet kan de manliga vägglössen para sig med en vuxen hona, som i sin tur lägger ägg, utspridda i hemmet.
1. Ägg
Vägglusägg läggs ofta ihopklumpade utspridda i hemmet, med ungefär 1-50 ägg per klump. Äggen är 1mm långa och liknar ett extremt litet riskorn. Att upptäcka vägglusägg är därför väldigt svårt. Speciellt eftersom honan oftast lägger äggen i sprickor och mörka vrår för att hålla dem gömda. Eftersom äggen är klibbiga fäster dom överallt där de läggs. Det tar ungefär en till två veckor för äggen att kläckas. När äggen kläcks är vägglusen endast en liten nymflarv.
2. Nykläckt nymflarv
Första stadiet av nymflarver är väldigt små. Endast 1.5 millimeter långa och väldigt svåra att upptäcka. Nymflarver blir inte matade utan måste ta sig till oss människor från att få mat. Efter de ätit blir de uppsvällda, precis som en mygga, av allt blod. Med blodet i kroppen kryper de tillbaka till sina gömställen och utvecklas till ett andra stadium av nymflarv. Vid varje stadium ömsar vägglusen skal eller skinn och man kan upptäcka dom som små gula och genomskinliga insektsskelett i hemmet.
3. Andra stadiet av nymflarv
Andra stadiet av nymflarver är större och mer utvecklade än de första, men beter sig på samma sätt och ömsar skinn efter de sugit blod, för att utvecklas ännu en gång.
4. Tredje stadiet av nymflarv
Vägglöss i det tredje stadiet är ännu större och ömsar även dom skinn efter endast en måltid blod.
5. Fjärde stadiet av nymflarv
Vägglöss i det fjärde stadiet är ännu större och ömsar även dom skinn efter endast en måltid blod.
6. Femte sadiet av nymflarv
Det femte stadiet är det sista nymfstadiet hos vägglusen. Efter de sugit blod utvecklas de till en fullvuxen vägglus.
7. Vuxen vägglushane
Vuxna vägglöss behöver inte längre blod för att utvecklas. De använder endast blodet till att hålla sig levande och för att para sig med vägglushonor och kan leva ett helt år utan mat. Vägglösshanar parar sig genom att sticka vägglösshonor i sidan med sitt repdoduktionsorgan och injicera sin sperma.
Vuxna vägglöss är stora som äppelkärnor.
8. Vuxen vägglushona som lägger ägg
Vägglushonor är ofta mer utspridda i hemmet än de övriga vägglössen, då stickandet vid parningen skadar och till och med kan döda en hona. På grund av deras beteende blir det även svårare att bli av med vägglössen, när äggen och vägglössen sprider ut sig. En vägglushona lägger ungefär 5-7 ägg per vecka och upp till 500 under sin livstid.
Vägglöss Honor är lite större och lite längre än hanarna.
Silvertejp har jag täckt till varenda hus hål efter anticimex vart här antal gånger.