Att sanera mot vägglöss kan både vara påfrestande och ta tid. Här förklarar vi de olika bekämpningsmetoderna, hur de går till och vilka resultat man kan förvänta sig.
(Ett nytt fönster öppnas)
Olika bekämpningsmetoder mot vägglöss
Ofta används en kombination av bekämpningsmedel och kisel, järnoxidpåsar och värmebehandlingar för att bli av med vägglössen. Dessutom kan man själv behöva vara en del i processen genom att städa, slänga, plasta in och agera på ett sätt som undviker ökad spridning. Arbetet inför saneringen kan ibland ta tid, men görs det inte ordentligt kan det finnas vägglöss kvar och man måste sanera en gång till.
Naturlig desinfektion mot vägglöss
Vilken typ av sanering som används beror på om man bekämpar vägglöss i hyresrätt eller köpt lägenhet eller hus, hur mycket pengar man är villig att spendera, hur stor spridningen är och hur snabbt och säkert man vill få hemmet vägglusfritt.
Bekämpningsmedel och kisel
Bekämpningsmedel används ofta tillsammans med kisel, för att locka fram vägglössen och tar oftast lång tid. Endast 6 procent av hemmen blir av med vägglössen efter en sanering. Efter 2-3 veckor anser 63 procent av saneringsbolagen att de får kontroll över vägglössen. Vägglössen brukar oftast vara helt borta efter ett halvår. Att bli av med vägglöss genom användning av bekämpningsmedel, kemikalier och gifter kräver förutom tid, ett större engagemang från den boende.
Svälta vägglössen
Att svälta ihjäl vägglöss fungerar bra, så länge vägglössen är i en tätt försluten påse där de kan stanna i över 400 dagar. Det är viktigt att plastpåsen är helt tät och att det inte är möjligt för vägglössen att ta sig ut. Att låta en lägenhet stå i över ett år för att bli av med vägglöss fungerar däremot inte särskilt bra. Vägglössen kan då spridas till närliggande lägenheter för att få mat, och kan även överleva på andra djur i närheten.
Järnoxidpåsar
När man sanerar mot vägglöss lägger man alla kläder, föremål och ibland även möbler i tätt förslutna plastpåsar för att undvika att vägglössen sprids. Ett effektivt sätt att snabbt ta död på vägglössen i påsen är att använda järnoxid i påsen. Då äter järnoxidet upp syret i påsen och vägglössen dör efter ungefär 10-14 dagar.
Värmebehandlingar
Det finns tre olika typer av värmebehandlingar. Upphettning av värmeboxar, het ångtvätt och uppvärmning av hela hem. Alla tre teknikerna går ut på att värma upp vägglössen och dess ägg till en så pass hög temperatur att de dör. Temperaturen måste överstiga 50 grader för att vägglusen ska dö, men för att föremål ska komma upp i den temperaturen behöver man oftast använda värme på upp emot 70 grader.
Ångtvätt
Ångtvättar med värme på 65-75 grader kan användas vid sanering av vägglöss. Däremot kan inte enbart ångtvätt ta död på alla vägglöss i ett helt hem, då värmen inte kan tränga in i möbler och lister. Att ångtvätta golv, mattor, soffor och madrasser brukar förekomma tillsammans med bekämpningsmedel eller tillsammans med värmeboxar.
Värmeboxar
En värmebox är en stor isolerad box där sängar, skåp och andra stora möbler får plats. Boxen går att värma upp till höga temperaturer och används på plats i hemmet. Föremål som inte går att värmebehandla plastas in och bekämpas antingen med gift eller någonting annat som tar död på vägglössen. Fördelen med värmeboxar är att inte hela hemmet behöver värmebehandlas. Nackdelen är att det kan ta längre tid att behandla ett helt hem med vägglöss.
Uppvärmning av hel lägenheter eller hus
Den mest effektiva värmebehandlingen är isolering och uppvärmning av ett helt hem. Först avlägsnas eller slängs föremål som inte klarar av hetta på över 50-60 grader. Föremål som ska tillbaka in i lägenheten behandlas, för att inte orsaka att vägglöss sprids tillbaka när saneringen är över. Därefter isoleras hemmet och stora värmefläktar sätts in. En värmebehandling som involverar en hel lägenhet eller ett hus brukar vara klar inom en vecka.
Kylbehandling
Vägglöss går även att frysa ihjäl, med temperaturer under 16 minusgrader. Frysbehandlingar fungerar bra men kan vara svåra att genomföra och tar dessutom lång tid. Det krävs att ett föremål eller rum är nedkyllt i över två veckor för att vägglössen ska dö. Det går även att plasta in saker och lägga dom i frysen eller ett kylrum. På grund av den långa saneringstiden används sällan frysbehandlingar av bekämpningsföretag.
Svamp
Även svamp kan användas för att bli av med vägglöss. Svampen Beauveria bassiana, som tidigare använts som ett organiskt bekämpningsmedel mot skadedjur utomhus har på senare tid även visat sig vara effektiv mot vägglöss. Svampen sprayas på föremål av tyg, exempelvis en madrass eller en matta där vägglössen rör sig. När en vägglus kommer i kontakt med svampen dör den inom fem dagar. På grund av att det tar några dagar innan vägglusen dör sprids svampen även vidare in till deras bon där fler drabbas. Är man allergisk eller överkänslig kan man uppleva allergiska reaktioner en tid efter svampen sprayats i hemmet.
Medicin
Medicinen Stromection har används för att ta död på parasitmaskar men dödar även vägglöss i en vanlig dosering. Läkemedlet tas oralt och hamnar sen i blodomloppet. Blir man biten av en vägglus under tiden läkemedlet är aktivt får vägglusen i sig läkemedlet och dör inom några dagar.
Är vägglössen borta efter saneringen?
Olika bekämpningsmetoder ger olika resultat. En stor del av slutresultatet beror även på hur väl den drabbade skött sig under saneringen. Vill man veta vilken effekt en särskild sanering har och hur lång tid det kommer att ta kan man fråga saneringsbolaget. I regel tar bekämpningsmedel lång tid och kräver många saneringar för att vara effektivt, medan värmebehandlingar tar kortare tid och är effektivare.
Det är viktigt att förstå att vägglöss inte är någonting man blir av med på egen hand. Väntar man med att kontakta ett saneringsbolag kan vägglössen sprida sig och orsaka större problem.
Hur mycket koster det sanering?
Hej!
Ni skriver artiklar, men det fattas lite fakta, exempelvis var köper man de beskrivna produkter.
Var någonstans i Göteborg köper man påsar järnoxid? Jag behöver dem till i lufttät påse med mina kläder, böcker.
Tack på förhand
mvh
Marek