Vägglöss lever på blod och kryper fram och biter oss när vi sover. Betten liknar myggbett men sitter ofta i sicksackmönster, rader eller klumpar på kroppen. Vägglössbett är ofarliga och försvinner oftast inom någon vecka.
(Ett nytt fönster öppnas)
Vägglössens bett
På dagen ligger vägglössen i sina gömställen och kommer inte fram förrän alla i hemmet sover eller är väldigt stilla. Då tillslut, kryper de fram till den närmaste människan eller husdjuret, biter och suger i sig blod. Där äter de i ungefär 2-12 minuter innan de tar sig tillbaka till sitt gömställe. Dagen efter är det vanligt att man vaknar upp med myggbettsliknande kliande utslag utan att veta varför. En stor del av de som blir bitna vaknar upp utan att veta vad det beror på. Ofta tror man att utslagen beror på loppbett, myggbett, annan sjukdom eller överkänslighet.
Naturlig desinfektion mot vägglöss
Bett från vägglöss gör inte ont på grund av att de utsöndrar en liten men potent mängd smärtstillande medel innan de biter.
Alla får inte utslag
Hur stora utslag man får och om man får utslag överhuvudtaget varierar från person till person. Är man väldigt känslig mot vägglusens saliv blir utslagen större och kliar mer. Tål man betten bättre kan man slippa utslagen helt. Att inte få några utslag alls kan dock bli till ett problem då det kan ta längre tid att upptäcka vägglössen.
Vissa kan även få allergiska reaktioner och svullnader kring betten då kroppen reagerar på salivet som kommit in i kroppen. Blir man biten kontinuerligt en längre tid kan man vänja sig vid betten och få mindre utslag. Men man kan också bli mer irriterad och få större och mer irriterade utslag.
Hur ser utslagen ut?
Man brukar jämföra betten från vägglöss med de utslag som uppstår vid myggbett. Utslagen ser snarlika ut, kliar oftast på liknande sett och uppstår på de delar av kroppen som inte täcks av täcket. Utslagen är upphöjda, svullna och röda med en mörkare färg i mitten. Utslagen kan uppstå överallt på kroppen men är ofta ihopklumpade, i sicksackmönster eller i rader längs blodkärlen.
Till skillnad från myggor biter vägglöss sällan oss människor i arm, knä och halsveck. Det som skiljer loppbett och vägglössbett åt är att utslagen från loppor nästan alltid uppstår vid vristen, medans vägglusbett kan uppstå var som helst på kroppen. Vanligtvis på armar, ben, fötter, händer och i ansiktet.
Utslagen kan även variera i storlek på samma person. Det beror på var utslagen sitter och hur mycket saliv som vägglusen utsöndrar i såret.
Bett från vägglöss:
- Liknar myggbett.
- Sitter ofta i klumpar eller rader.
- Är röda till mörkröda.
- Är upphöjda från övrig hud.
- Sitter sällan i veck på kroppen.
Symptom på vägglöss bett
Bett från vägglöss kan ta lång tid innan det utvecklas till ett synligt utslag med symptom (en röd upphöjd kliande prick). Som längst kan det ta 10 dagar från det att man blivit biten till att utslaget dyker upp på kroppen. Symptomen kännetecknas framförallt av klåda och irritation vid utslaget, men alla upplever inte klåda.
Personer som är känsligare mot vägglusens saliv kan känna att huden bränns och att det börjar uppstå små röda prickar eller blåsor på huden. Blåsorna kan ibland bli stora och inflammerade, men det är ovanligt. Ibland kan även huden svullna upp rejält kring utslagen och man kan få nässelutslag.
Hur kan man vara säker på att det är bett från vägglöss?
Det går aldrig att vara helt säker på att utslagen beror på vägglössbett endast utifrån symptomen och utseendet av utslagen. Därför gäller det att vara noggrann och hitta bevis på att det faktiskt finns vägglöss i anknytning till där man sover. Man kan även kontakta vårdcentralen för att undersöka utslagen eller ett saneringsbolag för att undersöka sovrummet i hopp om att förstå vad utslagen beror på.
Behandling av utslagen efter bett av vägglöss
Bett från vägglöss försvinner nästan alltid av sig själv inom en till två veckor. Det är endast i särskilda fall om man får hudblåsor eller en hudinfektion som läkningen kan ta längre tid. För att låta huden läka bör man undvika att klia och pilla på utslagen. Under läkningsprocessen finns det saker man själv kan göra för att minska klådan.
Minska klåda från vägglusbett
- Tvätta betten med tvål – Ta en dusch eller ett bad och tvätta betten med mild tvål och vatten. Försök få upp ett lödder och låt löddret torka in över vägglöss betten.
- Huskurer mot insektsbett – Använd 100% aloe vera gel mot insektsbett, koksaltlösning eller en bomullstuss med citronjuice på utslagen. Detta är naturliga och vetenskapligt bevisade kurer som lindrar klåda vid insektsbett.
- Apoteksprodukter mot klåda – Använd kortison produkter mot klåda som går att köpa receptfritt på apoteket. Dessa kan minska klåda och irritation.
- Antihistaminer vid allergiska reaktion – Får du stora svullnader och klåda som beror på histamin pådrag i kroppen går det att äta antihistamintabletter för att minska reaktionen.
Upplever man stora problem eller är osäker på vad utslagen beror på kan man alltid ringa sjukvårdsupplysningen eller kontakta vårdcentralen.
Kan vägglössens bett sprida sjukdomar?
Även om det är möjligt för vägglöss att sprida sjukdomar är det något som i princip aldrig händer. Även i vetenskapliga undersökningar där man försökt smitta däggdjur med Hepatit C genom vägglöss har man inte lyckats. Enligt anticimex är spridningen av sjukdomar något man inte bör vara orolig över om man får vägglöss.
Allvarliga och livshotande reaktioner av bett från vägglöss
I sällsynta fall kan vägglusbett orsaka allergiska reaktioner och nässelutslag. Det är inte särskilt vanligt men förekommer hos personer som är extra känsliga mot vägglusens saliv. Drabbas man av akuta allergiska reaktioner så som angioödem, andnöd och allergisk chock bör man enligt vårdguiden söka vård akut.
Man bör även söka vård om man upplever:
- Feber och allmän sjukdomskänsla
- Stora blåsor.
- Infektion.
- Blodbrist på grund av långvariga besvär med vägglöss.
Hej, bet inte om detta är något som min dotter har fått men om det är vägglöss hur blir man av med det?
Hej
Jag har vägglöss i rummet
Hur kan jag bli av med dem?
Vad är den typ av droger som bör användas för att eliminera dem?
tack
Min son har bett som uppstår under varmare årstider men inte på vintern. De sitter inte i klumpar men ibland kan det vara tre med nån centimeter i mellan. Myggor älskar honom men kan det vara vägglöss? Är de inaktiva på vintern?
Jag har blivit biten på magen och det sprider sig ut på ryggen men jag vet inte om det är vägglöss, det står här att betten inte gör ont men mina gör det när jag kliar på dom, är det vägglöss då?
Fick du svar på vad det var? Har precis samma som dig. På magen mot ryggen. Samt ena armen
Finns det medel att bli av med sina ärr från betten?