Få vet om att vägglöss kan sprida sig mellan lägenheter

Att vägglöss kan sprida sig till närliggande lägenheter genom golv, tak och väggar är det få som vet om. Men fastighetsägarna väljer att inte informera om detta, trots nya rön.

(Ett nytt fönster öppnas)

Vägglöss på hand

Att vägglöss kan spridas mellan lägenheter är en relativt ny upptäckt och det är inte många som vet om detta. Dessutom är det vanligt att fastighetsägaren inte väljer att berätta för grannarna om man sanerar mot vägglöss i lägenheten bredvid. Även Gavlegårdarna väljer att låta bli att informera sina hyresgäster om närliggande lägenheter har fått vägglöss.


Naturlig desinfektion mot vägglöss


– Vi har alltid en diskussion med Nomor, som hanterar skadedjur saneringen i våra fastigheter. Anser de att det finns skäl att informera övriga hyresgäster så gör vi det, säger Niclas Lind som är förvaltningschef hos Gavlegårdarna.

Han berättar att Gavlegårdarna istället informerar om vägglöss regelbundet i deras nyhetsbrev och att även Nomor har vägglöss information på flera olika språk, för de som inte behärskar svenska. Niclas berättar även att han inte tycker att spridningsrisken är tillräckligt underbyggd än så länge, men att de följer utvecklingen och justerar rutinerna efter hand.

För några år sen hade Gavlegårdarna nästan inga saneringar mot vägglöss, men på senare år har antalet ökat explosionsartat. Bara under förra året utfördes över 700 saneringar av vägglöss i fastighetsbolagets bostadsbestånd på en kostnad av 1.5 miljoner kronor. Många har uppfattningen att vägglöss inte sprids i svenska moderna och täta lägenheter där där varken brandrök eller matos ska spridas. Men detta stämmer inte.

– I USA har man hittat DNA från vägglöss i olika lägenheter i flerfamiljshus. Alla vägglössen hade samma mamma, säger Håkan Kjellberg, teknisk chef och skadedjursexpert på Anticimex.

Vägglöss är smarta små insekter som kan göra sig platta och klämma sig igenom de mest otänkbara hålrummen. De sprids främst i dåligt tätade rördragningar för fiberoptik, sladdar eller ventilation. Vid nyinstallationer har man sönder skalskyddet i husen och gör att risken för spridning ökar. Främst sprider sig vägglössen om det har blivit väldigt mycket vägglöss i en och samma lägenhet, eller om en familj är bortrest under en tid och vägglössen börjar leta efter nya människor att livnära sig på.

Än så länge är det inte en självklarhet för fastighetsägare att informera hyresgäster om en närliggande lägenhet drabbats av vägglöss, trots att vägglössen kan sprida sig. Allt handlar om en balansgång mellan onödig information och nödvändig.

– Å andra sidan får man ha förståelse för folk som vill veta vad som händer där de bor. Samtidigt är det förknippat med skam för den som drabbas. För att saneringen ska lyckas är det oerhört viktigt att man har en bra kommunikation mellan sanering personal, fastighetsägare och den drabbade så att alla inblandade verkligen gör som de ska.


Populära produkter inom skadedjursbekämpning


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: Gefle dagblad

Kommentarer

  1. Hej!
    Jag och min dotter bor i en bostadsrätt i Kiruna. Jag har precis fått veta att min granne har vägglöss och att dom skall komma och sanera imorgon. Har en dotter som brukar ha kompisar som sover över och hon själv brukar sova borta ibland. Vi har inta märkt av något hos oss men jag funderar på om det är någon risk att hon sover bort eller har en sovkompis?
    Tacksam för svar då jag är rejält orolig för att även vi skall drabbas av detta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *