Hur man blir av med vägglöss

För att bli av med vägglöss krävs både kunskap och ihärdighet. Dels gäller det att minska och få kontroll över spridningen och dels att hitta och bekämpa vägglöss kolonierna.

(Ett nytt fönster öppnas)

döda bli av med vägglöss

Kontakta saneringsbolag

Efter att man vidtagit alla åtgärder vi beskriver i artikeln ”vad man ska göra när man får vägglöss” kan man börja med själva bekämpningen. Det allra första steget är att kontakta ett bekämpningsbolag och om man bor i hyresrätt, sin hyresvärd. Då kan man tillsammans komma överens om hur man bör gå till väga för att helt bli av med vägglössen. Även om man själv inte är med och sanerar är det viktigt att följa saneringsbolagets råd för att minska risken för återfall när saneringen är över.


Naturlig desinfektion mot vägglöss


Hur dödar man vägglöss?

Vägglöss kan leva över ett år utan mat och har dessutom utvecklat en motståndskraft mot de lagliga kemikalier och gift vi använder mot dem. Detta gör det oerhört svårt att bli av med vägglössen. Den teknik som de flesta saneringsbolag använder är att de hettar upp rummen inklusive alla möbler och föremål. Temperaturen måste då överstiga 50 grader för att vägglössen ska dö. Vill man frysa ihjäl vägglöss krävs långvarig kyla under -17 grader.

Förutom extrem värme och kyla går det även att döda vägglöss genom att svälta ihjäl dom, vilket tar över 400 dagar och kväva dom, vilket kräver lufttäta plastpåsar med järnoxid. Även särskilda kemikalier mot vägglöss fungerar men det kan ta ungefär ett halvår tills alla är döda. Dessutom behöver man själv fungera som lockbete.

Töm nattduksbord och skåp

Det kan vara värt att tömma de nattukdsbord och skåp på prylar och kläder, som finns i sovrummet. Sakerna och även kläderna lägger man i tättförslutande plastpåsar, så att inte vägglöss eller vägglöss ägg ska kunna sprida sig vidare. Använder man tvättbara påsar underlättar man även tvätten senare. Det är dock viktigt att plastpåsarna är helt tättförslutna och att vägglöss inte på något sätt kan ta sig ut. Tänk på att inte lägga saker som varit i kontakt med vägglöss i ett rum där de inte tidigare förekommit. Då kan man orsaka en större spridning än vad som är nödvändig.

Ställ sedan ut skåpen från väggen och kolla igenom alla håligheter efter vägglöss. Man kan behöva använda en ficklampa för att se om det finns ägg, vägglöss och vägglössnymfer i skrymslena.

Tvätta alla kläder i högsta tillåtna temperaturen

Tvätta alla kläder och övriga tyger i tvättpåsar i den högsta tillåtna temperaturen, över 50 grader. Kläder som inte går att tvättas över 50 grader bör ligga kvar i tvätt- eller plastpåsen. Dessa påsar får man hjälp med av saneringsbolaget. De kan bland annat spruta in gift i påsen, använda järnoxid för att bli av med syret eller så kan man låta den ligga kvar i över 400 dagar tills vägglössen dött av svält.

Släng möbler och kläder som inte går att rädda

Tillsammans med saneringsbolaget kommer man överens om vad som behöver slängas. Det som är viktigt är att man inte ställer undan dessa möbler för att ta upp dom när saneringen är klar, eller att man slänger dom på ett sätt så vägglöss kan spridas till andras hem. Ett sätt att minska spridningen är att helt förstöra det angripna föremålet, exempelvis en madrass eller säng. På så sätt blir det lättare att slänga, och föremålet blir inte heller attraktivt för någon annan.

Ångtvätta och dammsug golv, mattor och soffor

Att ångtvätta mattor, golv och soffor i hög värme, över 50 grader kan vara effektivt för att hålla nere spridningen av vägglössen. Har man inte tillgång till en ångtvätt kan man istället dammsuga. Dammsuger man ett hus eller lägenhet med vägglöss bör man komma ihåg att dammsugarpåsen fylls med ägg och eventuellt vägglöss och nymfer. Det kan därför vara bra att direkt när man är klar försluta dammsugarpåsen i en förslutbar plastpåse och slänga den, så inte vägglössen kryper fram ur påsen igen.

Undvik högar av saker

Vägglöss trivs i kluster av prylar och kläder och ett sätt att bilda sig en överblick över spridningen och var vägglössen bor är att städa helt rent. Att försöka hålla golvet rent utan att det hamnar kläder, handdukar eller överflödiga möbler och prylar på det kan göra bekämpningen lättare. Tvätta sakerna varmt och försegla dem om det krävs.

Laga håligheter i väggar, tapeter och lister

Är huset eller lägenheten gammal kan det finnas håligheter i väggar, vid lister eller tapet som inte sitter på plats. Detta är perfekt för vägglössen som trivs i små utrymmen där de kan gömma sig under dagen. För att göra det svårare för vägglössen och minska deras potentiella gömställen kan det vara värt att laga skavankerna. Bestämmer man sig för att spackla igen ett hål i väggen eller tapetsera fast en uppfläkt tapet gäller det att man gör det ordentligt. Även om vägglöss är stora som äppelkärnor kan de klämma sig igenom mycket små hål.

Tänk på att:

  • Undvik att flytta möbler och föremål från ett rum till ett annat. Detta kan sprida vägglössen till rum som inte redan drabbats.
  • Inte ställa ut eller slänga saker där det finns en risk för att vägglössen återigen sprids vidare, antingen tillbaka till sig själv eller till någon annan.
  • Lyssna på och samarbeta med saneringsbolaget och följ deras anvisningar noga.
  • Inte byta sovplats innan man hört om det är okej med saneringsbolaget, då detta skulle kunna orsaka en större spridning av vägglössen.
  • Det nästan är omöjligt att bli av med alla vägglöss själv. Man behöver hjälp av ett saneringsbolag.

Populära produkter inom skadedjursbekämpning


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: Anticimex, EPA, 1177

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *