Vad man ska göra när man fått vägglöss

När man fått vägglöss finns det flera viktiga saker man bör och inte bör göra. Reagerar man på rätt sätt kan man undvika att vägglössen sprider sig vidare och orsakar större problem än nödvändigt.

(Ett nytt fönster öppnas)

vägglöss säng

Ta reda på att det verkligen är vägglöss

Att leta upp insekterna och försäkra sig om att det verkligen är vägglöss är ett bra första steg. Då minskar risken för att man gör saker i onödan. Dessutom kan man behöva visa upp vägglössen för sin hyresvärd för att man ska få rätt till ersättning eller sanering. Det kan dessutom vara bra att ta kort på vägglössen, dess ägg eller avföring för att skicka vidare till ett bekämpningsbolag om man vill få ohyran bekräftad.


Naturlig desinfektion mot vägglöss


Vanliga förväxlingar till utslagen är:

  • Myggbett
  • Loppbett
  • Hårsäcksinflammation
  • Skabb
  • Andra hudutslag

Ta reda på om andra drabbats av vägglöss

Hör efter om andra i ditt hem eller om grannlägenheterna har vägglöss. Tänk på att inte alla får synliga utslag och bett från vägglössen. I en amerikansk undersökning fick mellan var tredje och fjärde person inga utslag alls, så även om personen i rummet brevid inte har några vägglusbett kan det vara värt att ta en titt efter andra vanliga tecken på vägglöss.

Byt inte sovplats

Misstänker man att vägglössen håller hus där man sover bör man inte börja sova på soffan eller någon annanstans. Då kan vägglössen spridas till flera rum och det kommer bli svårare att bli av med dom. Sov inte heller över hos en vän, då man riskerar att sprida vidare vägglössen även till hen. Vägglöss kan vara utan mat i upp till ett år, så att försöka sova hemifrån för att bli av med dem fungerar inte.

Rensa och städa under och kring sängen

Vägglöss bor i, under och i närheten av sängen. Försök därför städa helt rent både i och under sängen och tvätta sängkläder och eventuella kläder och tyger under sängen. Vägglöss dör när de utsetts för värme över 45 grader och man kan därför torktumla eller tvätta kläderna för att bli av med vägglössen och deras ägg.

Att städa rent under sängen gör också att man får en bättre överblick över var vägglössen finns.

Ta hand om angripna sängar och möbler på rätt sätt

Man behöver i regel inte slänga möbler som är drabbade av vägglöss men ibland, vid extra svåra fall kan det bli nödvändigt om saneringsbolaget kräver det. Under tiden, eller medan man väntar på en sanering kan man köpa ett sängskydd som man trär över sängen och som hindrar vägglössen från att ta sig upp i sängen. Det finns även små koppar man kan ställa under sängbenen som hindrar insekter från att ta sig upp i sängen den vägen.

Väljer man att ställa undan möbler innan saneringsbolaget är framme är det viktigt att vara försiktig med var man ställer möblerna, så man inte orsakar en större spridning. Att flytta möbler eller sängkläder från ett rum till ett annat kan bidra till en ökad spridning av vägglössen.

Undvik att sanera vägglöss själv

Att börja sanera hemmet själv utan rätt kunskap och teknik är oftast ingen bra idé. Vägglöss är svåra att bli av med och utan rätt information, kemikalier och tekniska hjälpmedel kan man istället förvärra situationen. Man kan istället höra av sig till sin hyresvärd eller till ett bekämpningsföretag för att tillsammans hitta en lösning på problemet.

Kan vara bra att förbereda sig på att det kan ta tid att bli av med vägglössen

Att bli av med vägglöss är svårt och tar ibland lång tid. Ju mindre man sprider vägglössen och ju snabbare en riktig sanering påbörjas desto billigare och snabbare blir man av med vägglössen. Frys- och värmebehandlingar brukar ta runt 1-2 veckor att genomföra medan kemikalie behandlingar ibland kan ta flera månader. 


Populära produkter inom skadedjursbekämpning


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: Anticimex, Bedbugger, 1177

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *