Spridning av vägglöss

Vägglössen har ökat rejält i Sverige de senaste åren. Den allra största anledningen till spridningen beror på att vårt sätt att resa har förändrats. Vi reser både längre bort och oftare. Men vägglössen sprids även till våra hem på andra, mer ovanliga sätt.

Flygplan på flygplats

Vägglöss sprids väldigt lätt

Antal hem med vägglöss har ökat mer än tiofaldigt de senaste fem åren och fortsätter att öka. Vägglöss är små, upptäcks sällan och sprids väldigt lätt. Dessutom behövs endast en enda vägglus med ägg, för att vägglössen ska spridas vidare, föröka sig och bilda kolonier i ett nytt hem. På senare år har man upptäckt att vägglöss blivit resistenta mot flera gifter och kemikalier. Detta har gjort att man har blivit tvungen att ta till mer komplicerade och svåra bekämpningstekniker för att bli av med dom. Dessutom har de äldre mer effektiva gifterna förbjudits när man upptäckte att de även skadade oss människor.


Naturlig desinfektion mot vägglöss


De vanligaste förklaringarna till vägglusens ökning är:

 • Ökat resande och fler övernattningar utanför hemmet.
 • Större mängd begagnade kläder och möbler i omlopp.
 • Vägglössen har blivit resistenta mot vissa kemikalier.
 • De starka kemikalierna DDT och vätecyanid som tidigare använts skadade också oss människor och har förbjudits.

Spridningen av vägglöss i Sverige är inget nytt

Vägglöss har alltid funnits i Sverige och är inget nytt. På 1920-talet hade var tredje hem vägglöss och parasiterna påverkade många svenskar. Det var inte förrän vi började sanera hemmen med de nu förbjudna gifterna vätecyanid och DDT som vägglössen till slut började minska.

Att vägglössen inte minskar trots saneringar beror bland annat på:

 • Vägglössens ökade resistens mot kemikalier och gifter.
 • Att vissa effektiva kemikalier har förbjudits.
 • Att många hyresrätter inte har rätt till en tillräckligt effekt sanering.
 • Att de värme- och kylsaneringar som fungerar mot vägglöss är dyra.

Så sprids vägglössen

Framförallt sprids vägglöss via oss människor när vi reser. Det är inte ovanligt att vägglöss kryper ner i våra väskor på ett hotell för att sedan krypa upp på natten när vi är hemma igen. Men vägglössen kan även spridas genom byte eller köp av begagnade möbler, elektronik och kläder. På senare tid har man till och med sätt att vägglöss kan spridas mellan lägenheter.

Resande och övernattning

Den klart största anledningen till spridningen av vägglöss beror på resande och övernattningar i rum eller sängar där vägglöss bor. Vägglössen kryper upp när vi sover och kryper ner i våra kläder, bland våra prylar och ner i våra väskor. På så sätt tas de hela vägen hem utan att upptäckas. När vi är hemma igen och det börjar bli mörkt och tyst kryper de fram för att äta och för att hitta nya skrymslen där de kan föröka sig. De vanligaste tecknet på att man bor i ett rum där det finns vägglöss är svarta prickar från avföring intill sängramen eller i andra snäva utrymmen och att man har fått hudutslag när man vaknar på morgonen.

Begagnade möbler, kläder och hemelektronik

Vägglöss kan spridas via det mesta och även via prylar. Det är inte så vanligt att vägglöss sprids via kläder, även om det förekommer. Mer vanligt är det med begagnade möbler, och då framförallt möbler som finns i sovrummet, som nattduksbord och säng. Att de gärna lever i möblerna nära sovrummet beror på att de lever på vårt blod och vill ha nära till maten. De kommer fram när vi sover, kryper upp till vår hud, äter och går sedan tillbaka till sitt skrymsle i sängramen, in under en list vid golvet eller på en möbel. Köper man en begagnad möbel rekommenderar anticimex att man säkrar möblerna innan man tar in dom i hemmet. Titta efter svarta prickar, tomma lusskal eller själva lössen.

Spridning mellan lägenheter

De senaste åren har man även upptäckt att vägglöss faktiskt kan spridas från en lägenhet till en annan. I en undersökning i USA hittade man vägglöss i flera lägenheter i ett flerfamiljshus. När man DNA-testade dessa såg man att alla lössen hade samma mamma, och man drog slutsatsen att de måste spridit sig från en lägenhet till alla de andra. Detta styrks även från andra liknande undersökningar.

Vägglöss är relativt smarta parasiter och kan göra sig platta och trycka sig igenom trånga rördragningar för fiberoptik, sladdar och ventilation. Spridningen kan öka om familjen i en vägglushärjad lägenhet är på semester. Då märker vägglössen att maten är borta och börjar leta upp nya offer och nytt blod att leva på.

Är det säkert att hälsa på en kompis som har vägglöss?

Det är inte särskilt riskfyllt att hälsa på någon som har vägglöss. Vägglöss sprids inte vidare på ens kropp utan nästan alltid endast via väskor, prylar och kläder man bär med sig. Så länge man inte sover över hos personen eller lånar väskor, kläder eller andra saker som kan hjälpa vägglössen att spridas tycker anticimex att det inte är någon större risk.

Vägglöss sprids både till rena och smutsiga hem

Många har fördomar om att det endast är ostädade och slitna hem som drabbas av vägglöss. Detta stämmer såklart inte men kan ibland förstärkas då personer i billiga hyresrätter ibland inte får den hjälp med saneringen de har rätt till. På så sätt försvinner inte vägglössen och kan sprida sig vidare inom området.


Populära produkter inom skadedjursbekämpning


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: Anticimex, 1177, Skadedjursfri

Kommentarer

 1. ett par mån har jag haft vägglöss. många lägenheter i mitt område har /har haft vägglöss. det är ett invandrartätt område där migrasionsverket hyr många av lgh,na. tror de sprider sig från lägenhet till lägenhet.

 2. Det förstår ju vem som helst att vägglössen även bör kunna spridas på kläder, föremål eller t o m kroppen om ägg har hamnat där! Dessutom sprids en hel del hit med invandringen! Asylboendena är svårt utsatta! I hög grad. Inget hymlande, tack.

  1. Står inte någonstans att de inte kan spridas via kläder eller föremål. Däremot står det att risken inte är särskilt stor om man hälsar på någon som har vägglöss, men klart att risk finns om än liten. Och ja många asylboende är drabbade, men hur kom många av dem hit? Inte var det med fina privatplan iaf. Finns även många studentboenden som är drabbade så det gäller inte bara invandrare. Tycker inte där är något hymlande i texten alls, beror nog mer på hur man läser den

  2. Helt rätt! Har en bekant som bor i en ”sanitär olägenhet” med vägglöss, personen varken duschar eller städar. Personen har kamrater med liknande beteenden. Trots att anticimex ”agerat” blir ej personen av med vägglössen. Hygien, tvål vatten och städning har stor betydelse för att bli av med vägglöss! Själv sade jag upp kontakten med vederbörande när den utsatte mig för risker att smittas. Frapperande var också att personen trodde allt skulle försvinna av sig själv när anticimex sprutat. Typ, tvål och vatten. Vad är det?!

 3. ska köpa en gammal stol hur kan jag gör eller preparera stolen så jag är säker på att det inte finns vägglöss i tyget eller annan ohyra .??? hls mtd

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *