Tecken på vägglöss

Även om det är svårt att hitta själva vägglössen kan man hitta spår ifrån att de varit framme. Men för att kunna hitta bevis på att man har vägglöss behöver man först veta vad det är man ska leta efter.

(Ett nytt fönster öppnas)

Tecken på vägglöss

Tecken på att man fått vägglöss

Är man uppmärksam finns det många olika tecken som tyder på vägglöss. Till exempel ömsat skinn från förstadierna, då vägglössen ändrar form för att till slut bli en fullt utvecklad vägglus. Andra vanliga tecken är spår från deras avföring, som liknar väldigt små och svarta mögelfläckar. Även spår från deras föda, i form av små blodprickar är vanligt.


Naturlig desinfektion mot vägglöss


Vägglössen lämnar alltid spår efter sig. Vet man vad man letar efter och var man ska leta är det inte allt för svårt att hitta tecken på att det faktiskt finns vägglöss i hemmet. Ibland kan det däremot vara svårt att urskilja vanliga fläckar och prickar från de som vägglössen lämnar efter sig. Därför kan man ibland behöva få sina misstankar verifierade av ett saneringsbolag.

Vanligt att man vaknar med utslag

Det allra tydligaste tecknet på att man har vägglöss är att man får utslag på kroppen. Utslagen liknar myggbett, kan klia och variera i storlek. Vissa personer får stora utslag medan andra inte får några utslag alls. Storleken på utslagen varierar beroende på hur känslig man är mot vägglusens saliv. Typiskt för utslagen är att de ligger i klungor eller längs blodådror. Från det att en vägglus varit framme och sugit i sig blod kan det ibland ta flera dagar innan utslagen uppstår.

Leta efter vägglöss i skrymslen och i sömmar nära sängen

Vägglössen lever nästan alltid i sovrummen nära till maten och vill man leta upp dem eller spår efter dem, ska man börja leta där. Titta efter svarta eller röda riktigt små prickar i sömmar vid sängen, i och nära springor och sprickor i sängen. Fortsätt sedan kolla igenom alla skrymslen i tyget på madrassen, intill eventuella dragkedjor i kuddar och där madrassen möter sängstommen.

Det kan hjälpa om man använder en liten lampa då prickarna är väldigt små. Gå sedan vidare till listerna nära golvet, andra skrymslen och små utrymmen och i sprickor och håligheter i möbler och tygmöbler i närheten av sängen.

Hur ser avföringen ut?

Vägglusens avföring liknar många andra vanliga fläckar som bland annat kan bero på mögel. Prickarna är oftast mycket små, svarta och ligger längs kanter där vägglössen gått fram och tillbaka för att komma till oss när vi sover. Avföringen kan även vara gulaktig. Hittar man några riktigt små svarta prickar men är osäker på om det är mögel eller inte kan man göra ett test. Blöt fingret och gnugga lätt på den svarta fläcken. Löser den upp sig är dett ett tydligt tecken på att det är vägglusbajs.

Hur ser blodprickarna ut?

Även blodfläckarna är mycket små och kan variera i färg från ljusgul till rödsvart. Även här kan man använda ett fuktigt finger för att se om det går att smeta ut fläcken ytterligare.

Insektsskal, ägg och vägglöss

Vägglöss ömsar skinn ungefär 6 gånger innan de blir fullväxna. Skalen lämnar de efter sig, ibland i anslutning till och från sängen, men oftast i sina krypin. En vägglus är ungefär lika stor som en äppelkärna, och nymferna, som är de outvecklade vägglössbarnen är mycket mindre än så. Man kan även hitta vita små vägglusägg som liknar mikroskopiska riskorn. Vägglössen har ofta en randig kropp, är gula till mörk rödsvarta i färgen, är ganska platta och ovala till formen.

I en och samma lägenhet kan det finnas flera små kolonier av vägglöss. Ofta är de utspridda men i närheten till där vi sover.

Vägglöss har en särskild lukt

Ett annat tecken på vägglöss är att man känner en distinkt mjölig lukt. Många beskriver också att lukten liknar doften av koriander eller gamla hallon. Lukten kan vara ganska söt men inte särskilt godluktande.

Ett bekämpningsföretag kan bekräfta misstankarna

Hittar man något man tror sig vara ett tecken på vägglöss, men ändå är osäker kan man höra av sig till ett bekämpningsföretag. De är vana och vet både var och vad man ska leta efter. Vägglöss är i dagsläget väldigt svårt att bli av med och det är viktigt att höra av sig tidigt i skedet. Då blir saneringen billigare, snabbare och mer effektiv än om vägglössen spridit sig.


Populära produkter inom skadedjursbekämpning


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: Anticimex, Svt, 1177

Kommentarer

    1. Har fått vägglössen i håret och äggen i ögonen . kommer troligtvis in på natten under sömnen. Vad göra åt eländet?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *