Vägglöss – Frågor & Svar

Här svarar vi på de mest förekommande frågorna gällande vägglöss och saneringar. Bland annat om hur lång tid en sanering brukar ta, om vägglöss äter annat än blod och vad man inte ska göra om man fått vägglöss.

(Ett nytt fönster öppnas)

vägglöss

Kan vägglöss flyga?
Nej, vuxna vägglöss har vingfästen, men de utvecklar aldrig vingar.


Naturlig desinfektion mot vägglöss


Kan vägglöss klättra upp i taket och släppa sig ner på någon som ligger i sängen nedanför?
Det har hänt att vägglöss ramlat (eller släppt taget) ner på personer som legat och sovit. Detta är dock ingenting som vägglöss gör helt medvetet, utan kan hända om en vägglus råkat krypa upp precis över där man sover. Man vet inte säkert om vägglössen släpper med flit eller om de endast råkar släppa taget.

Kan vägglöss äta annat än just blod?
Nej, vägglöss kost består endast av blod. Vanligtvis från fåglar, människor och våra husdjur.

Jag har haft en väska försluten i plast från när min lägenhet sanerades ett halvår tillbaks. Bör jag vänta längre eller kan jag använda den igen?
Vägglöss kan leva utan mat i över ett år, så att öppna upp plastpåsen och använda väskan är inte helt riskfritt. Tål väskan värme över 50 grader eller kyla under -17 grader kan man använda värm- och kylmetoder för att ta död på eventuella vägglöss i väskan. Annars kan det vara bra att vänta lite längre så man undviker att behöva sanera en gång till.

Jag har städat, dammsugit, tvättat hela min lägenhet och även alla mina kläder. Är vägglössen borta nu?
Med största sannolikhet är de inte borta. Vägglöss är svåra att bli av med och det räcker att en enda vägglus eller ägg blir kvar för att de ska fortsätta sprida sig. I nästan alla fall behöver man hjälp av ett saneringsbolag för att helt bli av med vägglössen.

Jag och mina barn får utslag på kroppen som kliar, men inte min man. Kan det ändå bero på vägglöss?
Ja, det kan det. Ungefär var fjärde person får inte utslag av vägglössbett.

Kan vägglöss sprida blodsjukdomar?
Nej, vägglöss kan bära på sjukdomar men inte föra dem vidare till människor.

Hur snabbt efter man blivit biten kommer utslagen?
Det kan ta allt från några timmar till upp mot två veckor.

Hur vet jag om det är vägglöss som orsakat mina utslag?
Det enda sättet att vara säker på att man har vägglöss är att hitta dem. Leta i skrymslen i och nära sängen. Man kan även ta hjälp av ett saneringsföretag, som är vana att leta upp och identifiera vägglöss.

Vad beror ökningen av vägglöss på?
I början av 1900-talet hade var tredje hem vägglöss. Då bestämde man sig för att sätta in bekämpningsmedel för att utrota vägglusen. Giftet man använde var främst DDT. Vägglössen försvann helt, men man upptäckte att även människor skadats av behandlingen och man beslutade att förbjuda DDT. På senare år, när vi svenskar börjat resa mer och fler börjat resa till Sverige, så har vägglöss kommit tillbaka från delar av världen där vägglöss fortfarande härjar fritt. Men det stora problemet ligger inte i att vägglös återigen kommer till Sverige, utan att de gifter vi använder inte fungerar särskilt bra mot vägglöss, då de utvecklat en motståndskraft mot gifterna. Istället har man nu börjat använda andra saneringsmetoder som både är dyrare och mer invecklade. Man tror att vägglöss kommer fortsätta att öka ett tag framöver.

Kan jag ställa in saker i bastun och döda vägglössen med hög värme?
Nej, det är inte någon bra idé. Vägglössen kommer då troligtvis krypa ner i golv och väggar för att undgå värmen, och på så sätt spridas vidare i hemmet. Allt som bör frysbehandlas eller värmebehandlas måste omslutas i helt förslutna plastpåsar.

Jag fick vägglöss fast jag alltid har det klinisk rent. Vad beror det på!?
Hur rent man har det i hemmet spelar tyvärr ingen roll. Vägglöss flyttar in överallt, så länge det finns människor i huset. Att vägglöss endast skulle finnas i smutsiga och slitna hem är en myt.

Vilket saneringsbolag är bäst?
Vilket företag som sanerar bäst mot vägglöss är svårt att svara på. Klart bäst är värmebehandlingarna som används. Men då går priset också upp. Det bästa är att ringa och höra med olika saneringsbolag om pris och saneringsmetod.

Fungerar hundarna som ska upptäcka vägglöss bra?
Ja, de fungerar väldigt bra med en träffsäkerhet på 95 procent. Där hunden markerar letar saneringsbolaget efter vägglöss, för att säkerställa att den markerat rätt.

Kan jag själv använda bekämpningsmedel i hemmet mot vägglöss?
Generellt avråds man från att göra detta. Vägglössen brukar inte kunna gå att bli av med själv och är inte heller farliga. Däremot kan gifter i sovrummet, i köket och i andra rum utgöra en hälsorisk. Vill man ändå försöka bekämpa vägglössen själv så kan man ringa ett saneringsbolag och höra om hur man ska göra och vilka gifter man kan använda.

Fungerar cederträolja och andra naturläkemedel mot vägglöss
Nej, cederträolja och andra typer av liknande ämnen eller apparater som sägs kunna ta bort vägglöss fungerar inte.

Jag ska resa till New York. Hur gör jag för att undvika vägglöss där, och få med mig dom hem?
Först och främst är det viktigt att se efter i hotellets omdömen. Leta efter ordet ”bed bugs” som är det engelska ordet för vägglöss. Man kan också ringa till hotellet och fråga i förväg. Väl på hotellet bör man lägga sina väskor i badkaret eller på duschgolvet först innan man har inspekterat rummet. Hittar man vägglöss bör man kontakta hotellet och byta till ett rum, helst två våningar högre upp eller längre ner i huset. Förvara aldrig kläder och väskor på golv och sängar.

Hur dödar man vägglöss?
Man kan bekämpa vägglöss på flera olika sätt. Bland annat genom extrem värme och långvarig kyla (över 50 grader eller under -17 grader), bekämpningsmedel, genom svält (över 400 dagar) och genom syrebrist med järnoxidkuddar (två veckor).

Vad ska man inte göra när man får vägglöss?

 • Få inte panik – Vägglöss är ett stort problem, men går att bli av med genom ett lugnt och konsekvent arbete.
 • Öka inte värmen eller försök kyla ner hemmet – Vägglöss dör endast vid extrema och långvariga temperaturer. Det går inte att ta död på dom genom att själv kyla eller värma upp ett rum eller lägenhet.
 • Sov inte med lamporna tända – Vägglöss är mest effektiva på natten, men detta beror främst på att det är då vi är som mest inaktiva. Sover man med lamporna tända kommer vägglössen ändå framkrypande för att äta.
 • Sov inte i ett annat rum – Byter man till ett rum där vägglössen inte bor kommer de till slut att hitta dit och sprida sig ytterligare. Då får man två rum att sanera istället för ett och det blir både dyrare och krångligare.
 • Flytta inte ut saker från ett rum där vägglöss är till ett annat – Då kan man sprida vidare vägglössen ytterligare.
 • Bekämpa inte vägglössen själv – Anlita ett saneringsföretag.


Hur lång tid tar det att bli av med vägglössen?
Bor man själv tar det ungefär 2-3 månader för ett saneringsföretag att bli av med vägglössen. Har man en barnfamilj tar det ungefär ett halvår. Använder man värmesaneringar går det betydligt snabbare och kan vara över inom en eller två veckor.

Vad ska man göra om man fått vägglöss?

 • Följ saneringsbolagets råd – Det är viktigt att samarbeta med sitt saneringsföretag. Gör man inte det kan man sprida vägglössen lika snabbt som man bekämpar dem och det kan bli ett problem som inte försvinner.
 • Städa bort högar av kläder och prylar – Det är viktigt att man plastar in allt man ska flytta och att man tvättar allt man kan i över 50 grader.
 • Ångtvätta gärna golv, mattor och madrasser – Genom att värma upp mattor och madrasser med ångtvätt så kan eventuella ägg och vägglöss förstöras.
 • Läs på om vägglöss – Kunskap ger makt. Lär man sig om hur vägglössen lever och hur de beter sig kan man ligga steget före.

Populära produkter inom skadedjursbekämpning


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: New York State integrated pest management

Kommentarer

 1. Från och med maj månaden fick jag utslag på min kropp och min ansikte. Jag har varit hos läkare 4 gånger och varje gång säger de att det är Allegri. Igår var jag hos läkare igen och sade han att det är bett. När jag kom hem och kollade under sängen såg jag typ tio stycken av döda vägglöss. Men jag undrar bara varför ser jag ingen levande vägglöss?

 2. jag tänker köpa en villavagn och det har tydligen bott en person som haft vägglöss vagnen är av aluminium täcke metallram med Gul isolering samt playwoodklädd insida. målade väggar. obebebod sedan aug, och förblir så till september. ska jag sanera vagnen eller inte?? tar gärnaq det säkra före osäkra. Tacksam för all info. Sören och jag önskar alla en glad sommar.

 3. Jag har varit på en weekend i 3 dagar och jag är orolig att jag fått med mig vägglöss hem! Jag kom hem i måndags och igår (tisdag) såg jag fyra bett på mitt ben, idag onsdag så har jag inte hittat eller känt några fler, kan det verkligen vara vägglöss??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *