Hur man undviker att få vägglöss

När vägglöss väl kommit in i ditt hem är det oerhört svårt och dyrt att bli av med dom. Därför är det viktigt att förebygga och se till att stänga dom ute. Följ våra råd för att minska risken att själv drabbas.

(Ett nytt fönster öppnas)

Hur man undviker vägglöss

Viktigast är att inte föra in vägglössen i hemmet

För att undvika att få vägglösskolonier i sitt hem bör man först och främst vara medveten om vilka de vanligaste spridningsvägarna är. Därefter kan man vidta åtgärder för att helt undvika spridningen. Det kan till exempel vara att lägga väskorna i badkaret medan man snabbt inspekterar hotellrummet vid en resa. Eller att man låter en nyköppt begagnad soffa stå i förrådet ett par dagar innan man tar in den och letar efter spår efter vägglöss i tyget. I de allra flesta fall är det man själv som för in vägglössen i sitt hem genom sin resväska, nerpackade kläder och begagnade föremål och möbler.

Så undviker man vägglöss på resan

Det allra viktigaste för att undvika att få med sig vägglöss hem är att vara noga med hur och var man reser. Reser man till ett land där vägglöss är vanligt bör man vara noga med vilket hotell man väljer, vilken typ av väska man tar med sig, vart man lägger väskan och om man får några myggbettsliknande utslag under natten.

Tänk på att vägglöss nu för tiden både kan spridas inrikes och utrikes.

Innan man reser

 1. Välj rätt hotell och boende – När man väljer hotell eller boende finns det mycket man kan göra för att undvika vägglöss. Det kan vara värt att titta igenom de dåliga omdömena om hotellet och se om man hittar något om vägglöss, eller bed bugs som de heter på engelska. Det går dessutom bra att direkt fråga hotellet om de haft problem med vägglöss, om de har någon plan mot vägglöss och om det går bra att byta rum om man hittar tecken på att vägglöss skulle finnas i rummet.
 2. Välj en bra väska – Vid valet av väska är det bra att använda en hård väska i plast som försluts tätt. Då minskas risken att vägglössen ska vilja bosätta sig utanpå, eller i skrymslen i väskan. Tänk dock på att vägglöss ändå kan ta sig in i väskan även om man har täta blixtlås. Ingen väska är helt säker.
 3. Packa på rätt sätt – Ett tips många använder när de reser till länder där parasiter och skadedjur är vanliga är att använda tättslutande plastpåsar att förvara kläderna i. Det är dock viktigt att plastpåsarna är tättslutande.
 4. Ta med en ficklampa – För att lättare kunna inspektera hotellrummets alla skrymslen och hörn kan det hjälpa om man tar med sig en ficklampa. Till exempel en liten LED-lampa.

Under resan

 1. Lägg bagaget i badkaret – Att det är bra att lägga allt bagage i badrummet eller i badkaret det första man gör beror främst på två saker. Dels att vägglöss inte trivs i badrum, då det är väldigt hårda kala ytor och väldigt rent. Men också på grund av att ytorna ofta är ljusa och det blir därför lättare att upptäcka om det finns några vägglöss som försöker ta sig till väskorna.
 2. Inspektera rummet – Vid en inspektion av rummet är det viktigast att kolla alla sömmar, överlappade och vikta tygkanter på sängar och andra och möbler nära sängen. Kolla noga och leta efter vägglöss, vägglusskal, vägglusbajs, och levrat blod. Själva avföringen ser ut som små väldigt svarta prickar och finns ofta längs med sömmar och skrymslen. Ibland hittar man även lite rödare prickar som är blod från tidigare offer som hamnat som små prickar på tyger. Man kan även kolla lister, springor och andra ställen där de kan tänkas finnas. Tänk på att små svarta prickar kan räcka för att man bör kontakta personalen och kan ha rätt till att byta rum.
 3. Bestäm situationen – När inspektionen är färdig är det dags att bestämma situationen. Är man fortfarande orolig kan man ha kvar väskorna i badrummet och gå och prata med personalen. Hittar man inga bevis för att det skulle finnas vägglöss på rummet kan det ändå vara bra att låta bli att ställa väskorna på golvet, eller i sängen. Låt dom istället stå på ett bord en bit bort ifrån sängen för att minska risken för att vägglös ska hitta dit. Har man barn kan det också vara läge att prata med dom om situationen.
 4. Var uppmärksam på utslag – Får man utslag under natten vid en övernattning kan det vara ett tydligt tecken på att vägglöss varit där och ätit. Utslagen ser ut so myggbett men kan både vara mycket större och lite mindre beroende på hur känslig man är. Får man utslag bör man genast kontakta personalen så de kan utreda saker, och eventuellt starta en sanering av rummet.

När man kommer hem

 1. Packa upp utomhus – När man är hemma igen kan det vara bra att packa upp kläderna utomhus. Detta har man sett minskar risken för att man ska få med sig vägglöss hem. Titta igenom kläderna noga och leta efter vägglöss, avföring och blodfläckar. Tänk på att avföringen och blodfläckarna är mycket små.
 2. Värmebehandla och tvätta – När kläderna är uppackade kan man lägga kläderna i plastpåsar eller i vattenlösliga plastpåsar som går att använda i tvättmaskinen. Därefter bör allting, även de kläder man inte använt, tvättas omedelbart. Vägglöss dör vid temperaturer över 50 grader.
 3. Ställ undan väskorna – Alla de väskor man haft med sig på resan bör förslutas med tättförslutande påsar innan de ställs undan, gärna i ett förråd, för att undvika att de står för nära sängen. Detta gör att eventuella levande vägglöss, eller ägg inte kommer få någon mat (blod) och kommer att självdö.

Undvik vägglöss i begagnade möbler och second hand

Vid köp av begagnade möbler på second hand är det också viktigt att titta igenom föremålen noga. Leta efter svarta prickar (avföring) och eventuella rödsvarta riktigt små blodfläckar. Det går även att värmebehandla möblerna. Värmen av föremålet bör då överstiga 50 grader. Vill man vara på den säkra sidan kan man dessutom låta möbeln stå i ett förråd en tid innan man tar in den i hemmet.

Tänk på att:

 • Det kan räcka med en enda vägglus för att de ska spridas i hemmet.
 • Det är otroligt svårt att bli av med vägglöss när man väl fått in dem.
 • Så fort som möjligt kontakta och samarbeta med ett bekämpningsföretag om man har oturen att drabbas. Det är otroligt svårt och ibland omöjligt att bli av med vägglössen själv. Ju tidigare man påbörjar saneringen, desto lättare och billigare blir det att bli av med parasiterna.

Hur man undviker vägglusens spridning mellan lägenheter

Att undvika spridningen av vägglöss mellan lägenheter är svårt. Oftast sprids de i dåligt byggda och små lägenheter där vägglössen kan spridas genom de ventilations- eller sladdrör som går igenom väggarna. Det bästa man kan göra, om andra i samma hyreshus har vägglöss är att försöka täta hålrummen mellan lägenheterna. Detta kan vara svårt att göra och det kan vara värt att kontakta ett saneringsföretag om risken är stor.

Vaknar man med utslag och bett från vägglössen bör man genast kontakta de som ansvarar för lägenheterna, så de, eller man själv snabbt kan påbörja sanering.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177, Anticimex

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.