Vägglöss i hyresrätt

Bor man i hyreslägenhet och drabbas av vägglöss är det värden som ska betala och ordna med saneringen. Dessutom kan man som boende både få lägre hyra under saneringen och skadestånd.

(Ett nytt fönster öppnas)

Vägglöss hyresrätt

Hyresgästen är skyldig att omedelbart informera om vägglöss

Som hyresgäst har man en plikt att genast informera om ohyra i lägenheten. Har man inte informerat, eller att man med vårdslöshet fört in vägglössen i lägenheten har värden lagligt rätt att säga upp lägenhetsavtalet i förtid. Anledningen till de hårda reglerna är att vägglöss och annan andra skadedjur kan föröka och sprida sig väldigt snabbt och även till andra lägenheter.

När man informerat värden kan det vara bra att leta upp bevis på att vägglössen finns där, så man har någonting att visa upp när hyresvärden eller saneringsbolaget är på plats.

Hyresvärden är skyldig att utrota vägglössen

Även om de boende med vårdslöshet eller inte fört in vägglöss till lägenheten måste hyresvärden sanera och bli av med insekterna. Det är alltså alltid värden som är skyldig att sanera lägenheten och inte hyresgästen. Däremot är värden inte skyldig att använda de bästa bekämpningsmetoderna, så som värmebehandlingar. Istället används ofta långsammare men billigare metoder.

Hyresgästen blir tvungen att tåla inskränkningar under saneringen

Saneringar i hyresrätter brukar ta lång tid. Bor man själv tar det oftast över 2 månader, och för barnfamiljer brukar det ta 3-4 månader att helt bli av med vägglössen. Under tiden kan man bli tvungen att sova kvar i sängarna, för att locka till sig vägglössen upp till bekämpningsmedel som placeras i närheten av sängen. Förutom att agera lockbete kan de boende också behöva vara aktiva i en del av saneringen, vilket kan vara tidskrävande och psykiskt jobbigt.

Tar saneringen lång tid kan man uppleva en stress och oroa sig att vägglössen finns kvar i lägenheten även när de är borta.

Man kan behöva betala för bättre bekämpningsmetoder själv

Vill man påskynda saneringen eller använda andra effektivare metoder är det inte hyresvärden utan man själv som får stå för kostnaden för detta. Har man bestämt sig att sanera på egen hand måste man berätta detta för hyresvärden. Man kan även höra av sig om hyresvärden kan tänka sig att betala en del av kostnaden, då en bättre sanering gynnar båda parter.

Man har rätt att få sänkt hyra under tiden man har vägglöss

Från det att man anmäler att man har vägglöss tills att vägglössen är helt borta har man rätt till en sänkning av hyran. Hur stor sänkningen blir beror på hur stora besvär man upplevt med vägglössen, men generellt använder hyresgästföreningens jurister 15 procent minskad hyra som utgångspunkt. Har man inte några problem med vägglössen alls, exempelvis om man inte bor i lägenheten eller om man endast hittar en enda lus är det inte säkert att hyran blir billigare. Har man istället stora problem som påtagligt påverkar både hur man mår fysisk och psykiskt blir hyran sänkt ytterligare.

Man kan begära skadestånd

Förutom sänkt hyra kan man även begära skadestånd för exempelvis förstörda ägodelar eller psykisk påfrestning. Det kan även vara så att vägglössen funnits där när man flyttat in, men värden inte uppmärksammat den nyinflyttade om detta. Att driva en rättslig process i tingsrätten om skadestånd kan däremot vara riskfyllt då den som förlorar måste betala motpartens alla rättegångskostnader. Därför är det inte särskilt många som överväger att gå till domstol. Istället kommer man i de allra flesta fall överens om ett skadestånd i förväg. När det gäller vägglöss har skadestånden varierat mellan 0 till 45 000 kronor.

Vad ska man göra om man inte får nedsatt hyra eller hjälp med sanering?

Får man inte nedsatt hyra och man inte fört in vägglössen i lägenheten med uppsåt och informerat om detta så ska man vända sig till Hyresgästföreningen för hjälp. Detta gäller även om hyresvärden vägrar att sanera lägenheten.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: Fastighetsägarna, Hyresgästföreningen, Anticimex, Hemhyra

Kommentarer

  1. Hej.. Jag vill gärna få ett svar och behöver hjälp. Jag fick en lägenhet nu den 1 juni . Det visade sig att det var vägglöss där redan då jag fått den. Jag vill inte under några omständigheter bo där min son mår dåligt av det som redan har fobi mot små kryp. Dom har nu för 1v sedan gjort en sanering även då hos grannar som bor i huset där en av grannarna haft det väldigt länge och är källan till att vägglösen spridit sig. Jag har försökt att få byta lägenhet säga upp den med omedelbar verkan och även få nedsatt hyra. Jag har även sagt till om att jag även vill att dom gör en värmebehandling men det jag får nu till svar är att jag måste bo där för att dom små vägglössen som nu ska vara kvar ska krypa fram och se hur det verkat med saneringen. Mår så fruktansvärt dåligt av detta och jag kan inte på något sätt bo kvar … Vad ska jag göra??? Behöver all den hjälp jag kan få och det är bråttom . Vad har jag för rättigheter ? Kan jag inte få någon rätt till att byta lägenhet på något sätt?? Jag vet att dom har andra lägenheter som även står för omg uthyrning.. Bor i sandviken och hyresgäst på sandvikenhus / hälsningar camilla och snälla ge mig något svar omg

    1. Hej! Säg gärna till om du själv har hittat någon mer information, är i u gefär samma situation själv där vägglössen har spridit sig till min lägenhet från grannar. Har insektsfobi och vet inte vad jag ska ta mig till…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.