Så blev jag av med mina vägglöss!

Nuggi blev av med sina vägglöss på under en månad. Här beskriver han om vad han tycker andra borde veta och om hur han gick till väga steg för steg för att bli av med lössen.

(Ett nytt fönster öppnas)

bli av med vägglöss

Hej du som drabbats av vägglöss!

Lägg inte energi på att tänka ut hur du har fått vägglössen, de kan komma in i ditt hem bl.a från buss, tåg, flyg, hotell eller via ventilation och ALLA som har ett hem kan drabbas. Lössen kan överleva upp till ett år, de gör sig platta och kan på så vis ta sig in på väldigt många ställen. Nu vet du det, då kan du börja göra något åt problemet och tänka positivt i alla fall! Det finns massor med skräckhistorier på nätet men varför ska du läsa det?


Naturlig desinfektion mot vägglöss


Du kan göra väldigt mycket själv för att få bort de, här kommer lite tips: Prata med grannar som du vet förstår att lössen inte beror på dig, kanske flera i huset är drabbade och då ska ju hyresvärden agera men det är sällan att hela hus är drabbat.

Jag har läst mycket om alternativa metoder till att spruta med gift, har dock inte hittat något ekologiskt/miljövänligt alternativ.

Skicka först och främst tydliga bilder till Anticimex och låt de avgöra vilken slags ohyra det är.

När paniken lagt sig och du har gråtit klart, så sätt dig ner med penna, papper och en god kopp kaffe : ) Gör sedan en ”att göra lista”. Tänk att du ska angripa detta problemet med förnuft, kunskap och logik, inte känslor!

Lössen finns främst i sängar, soffor, fåtöljer, gardiner, bakom golv -och vägglistor och eventuellt i garderober och klädesskåp som står nära sängar och soffor (Nära = 1-2 meter). De lever på människors/husdjurs blod och finns i närheten där du sover och sitter länge, där det är mörkt och fuktigt. Alltså inte eller mycket sällan i kök och badrum. De kommer främst fram på natten, de gillar alltså mörker.

Är lössen ljusbruna, betyder det att de inte ’ätit’ (sugit blod) på ett tag, är de mörkbruna/svarta, betyder det att de nyligen ’ätit’. Själva bettet märker man inte när man sover. Betten kliar men det är olika hur man reagerar och hur många bett man får, precis som reaktionen på mygg är olika från person till person. Jag tyckte att Hydrokortisonsalva 1% hjälpte mig och barnen mot klådan (finns receptfritt), det kan man dock endast använda 10 dagar i sträck, då det tunnar huden. Efter 10 dagar är det värsta förmodligen över iaf.

Löss/lössägg dör av 60 graders tvätt eller en timmes torktumling på högsta temp eller 5 dagar i frysen i minst -20 grader. De lägger ägg främst bakom golvlister (inte på människor och inte i kläder) som jag förstått det. Lössen kan hittas i böcker, i tavelramar, i sylådor ja alla möjliga ställen, tom i elektronik eftersom de kan ’gå fel’. Jag hittade dock inga vägglöss i dessa ställen men det verkar smart att ha så lite som möjligt på golvet och mot väggar, alltså inga tonårskläder, sportsväskor och gympapåsar slängda var som helst! 🙂

Bor du i hyreshus ska du kontakta din hyresvärd och fråga vad du ska göra. De flesta hyreshus har en försäkring hos Anticimex. Kontakta Hyresgästföreningen om du är medlem där, du har en liten chans att få tillbaka en mindre del av hyran under perioden du är drabbad, via deras jurist. Äger du ditt boende, får du kolla om bekämpning av ohyra ingår i din hemförsäkring. Ta bilder på lössen och spill de lämnar efter sig, ifall att du behöver bevis inför hyresvärden. Lössens spill (bajs) är grupper med svarta prickar, gnuggar man på de, liknar de typ en svartolje fläck. Jag fick bort de flesta fläckar med fläckborttagningsmedel.

Ta även bilder på dina eventuella bett. Lössen färdas främst via väggar och golv, så flytta ut alla sängar, soffor, fåtöljer och trämöbler ca. 10 cm från väggen. Varken löss eller lössägg angriper hala saker som glas, metall och plast.

Packa ner saker du ska slänga i plastpåsar och släng direkt. Dammsug noga: sängar, möbler, mattor och golv, på så sätt kan du få bort några av dem. Icke fulla dammsugarpåsar, lade jag i plastpåse i frysen och tog fram varje gång jag skulle dammsuga. Fulla påsar la jag i plastpåse och slängde direkt.

Handlarlista Clas Ohlson – det billigaste stället jag hittade:
* Blåa sopsäckar (de lite tjockare) 30 stk. (Du har mer saker än du tror)
* Buntband (långa nog att dra åt för hand)
* Klädroller med refill – jag rollade alla sängar varje kväll innan läggdags.
* Dubbelhäftande tape – allt går ju inte att rolla.
* Dammsugarpåsar

Jag köpte även en frysbox för 4000kr på avbetalning, den kan man ju sälja sen. Här lade jag ner tex. dotterns skrivbordsstol som var i rotting, mina trollhasselpinnar, alla övriga korg och rotting saker, träramar, kuddfodral och övriga tyger som ej kunde tvättas, böcker, sylådan, garnlådan, mindre trähyllor ja allt som fick plats som eventuellt kunde ha ägg. Jag frös allt 1 vecka, det dödar all ohyra/alla ägg.

Det blir mycket tvätt, jag lånade grannes tvättkolv med jämna mellanrum. Jag packade ner det som skulle tvättas och märkte säcken med innehåll + tvättgrad, tex. ”Kalles säng, 60 grader”. När det var dags att tvätta, öppnade jag påsen först när jag var i tvättstugan och slängde sedan påsen där.

Jag packade även ner det som jag tvättat och märkte påsen med tex. ”Kalles säng, klar”. Tvätta även madrasskydd, sängtoppklädsel, prydnadskuddar + kuddfodralet, kuddar, täcken, filtar, gardiner, soffklädsel (om möjligt), alla husdjurssaker. Jag förvarade alla förslutna säckar på balkongen, vinden och källaren tills det var dags att tvätta eller packa upp men max tre veckor, finns ju en viss mögelrisk beroende på väder och källarfukt.

Jag hade en långhårig matta som var mycket tät, den sågade jag i bitar och slängde, det gick helt enkelt inte att se om det fanns löss i den. Alla mina andra mattor, la jag i frysen en vecka och skakade/mattpiskade sen.

De saker du inte kan packa ner för att du behöver de (kuddar och täcken som du använder dagligen), får du tvätta/torktumla i 60 grader. Häng först tillbaka gardinerna när du är säker på att ditt hem är botat!

Har du avtagbar och tvättbar soffklädsel kan du frysa det minst 5 dagar och sedan tvätta det. Du kan även lägga det i en plastsäck och låta Anticimex spruta direkt ner i påsen och försluta den och låt den ligga till nästa gång de kommer. Har du inte avtagbar soffklädsel, ska Anticimex spruta din soffa extra noga.

När Anticimex ska komma, tänk på följande:
De får inte lov att röra någonting hos dig, du får själv vända soffor och sängar innan så de kan spruta botten. De ger dig nästan inga instruktioner, så du får be dem om att spruta saker, där du misstänker att det kan finnas löss, tex. korgstolar, botten av dina fåtöljer, golvlistor i angripna rum och andra ställen där du har sett lössen. OBS! Det medlet de sprutar med kan ge fläckar på vissa saker.

Flytta inte på saker minst en månad! Jag flyttade en golvvas med träprynad/torkade blommor från ett rum till ett annat, detta gjorde att även det rummet ’smittades’.

Anticimex lovar att du ska få speciella påsar till dina gardiner vid deras besök, detta stämmer tyvärr inte. Du får själv boka återbesöket, fråga när nästa besök ska vara. Efter att Anticimex har sprutat, kan du inte vara hemma ett par timmar men de skriver att du kan sova i rummet samma kväll. Anticimex spray lukter lite urk, det kan du vädra ut, tar några dagar.

Du ska inte våttorka någonting efter att de varit där, då torkar du bort giftet de använder, endast vanlig dammsugning. Jag la vita lakan på fåtöljer och i soffan, så vi inte kom i direkt kontakt med giftet och så vi lätt kunde se om det kröp fram nya som skulle fångas med klädrollern.

Jag skyddade andra genom att:
* Inte ha besök någon månad, inte övernatta hos någon nån månad.
* Kollade min väska noga varje dag innan jag gick hemifrån.
* Kollade mina kläder noga innan jag klädde på mig varje dag.

Har man möjlighet kan man boka en ”vägglus-hund” när allt är över för att kolla om det skulle finnas ägg kvar någonstans, det kostar ca. 2500kr. Spårar hunden upp ägg, får man boka Anticimex igen. Ingen mening med att boka hunden medan lössen är i ditt hem, då vet du ju redan att du har skiten och ungefär var…

Jag hade synliga löss ungefär 3-4 veckor, sen hade jag fått bort allt men efter 1,5 månad dök det upp en vägglus på hallväggen. Först fick jag ett mindre anfall men jag förstod sen att det var en enda överlevare, tog den snabbt med rollern och valde sedan att tro på att det var den sista. Har sedan dess (två månader sen) inte sett en enda.

Läs inte på för mycket på om vägglöss – när du väl har fått konstaterat att du har vägglöss, behöver du inte psyka dig själv med fler bilder, vägglöss är äckliga, det vet du redan!

Min nya helgrutin blev således att tömma och fylla frysen, packa upp och ner och märka påsar samt att tvätta. När jag hade ägnat ungefär 4-5 timmar på detta varje helg, var jag noga med att göra något helt annat som skulle vara roligt och energigivande, man kan ju inte låta ohyran ta över ens liv.

Lycka till, du klarar det precis som många före dig : )


Populära produkter inom skadedjursbekämpning


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Nuggi Tolonen

Kommentarer

 1. Bra info men orolig men skrivaren uppmanar att kasta saker problemet är om man kasta plast påsar och annat som kan innehåller lössen sprids de vidare till andra intet anande människor……

 2. Min bro har haft vägglös. Anticimex hjälper. Men undrar att golv listor är kvar. Pulver är golvet utanför listor. Som jag fattar är vägglös mellan vägg och listan? Min dro har haft problem flera gånger. Efter et, par månaden kommer dom igen
  Han bor hyreshus. . Han kastade dort sängen. Kunde inte sova den. Hade hud infektion. Han hade plast rund om säng. Att inte sprida vägglös. Nu han har fått varning från förvaltaren att han kastade ut sängen. Absolut viste inte att man kan inte kasta detta. Har en etta och sover på madrass på golvet. Hade ingen plats att ha säng när han kunde inte sova sängen. 3 olika gånger ätit kortison tabletter. Svår hudinfektion. Jätte konstigt att Anticimex tar inte dort golvlistor och ha vägglös pulver där mellan väg och listor?? Vet inte var stans man ta kontakt att fråga om Anticimex gör rätt att inte ta dort golvlistor. . Min bro mår jätte dåligt och gör allt vad behövs. Enligt anticimex info. Men vägglös kommer igen , flera gånger..

 3. Jag undrar lite hur man ska göra med allt man använder medan man sanerar. Frysa och tvätta, men sen då? Om de åker tillbaka till hemmet finns ju risk att sakerna blir smittade på nytt. Även kläder/saker man använder. Samt, vad gör jag med det som varken kan tvättas/tumlas eller frysas?

  Mvh uppgiven

  1. Håller med. Var lägger man allt? Som du läser här nedanför har jag börjat sortera underkläder, strumpor och annat jag använder dagligen i 80 cm långa väskor med blixtlås till. Nästan som en liten byrå men säkrad för löss. Sen är ju problemet vad man ställer alla väskor förstås. Jag håller verkligen med dig att det är ett stort problem med alla saker som inte kan tvättas/tumlas. typ lampor och mindre föremål som man inte vill slänga. Alla verkar bara vilja tjäna storkovan på det här. Men alla har inte feta plånböcker. Efterlyser verkligen någon företagare som skulle starta exempelvis värmebehandling till rimliga priser. Det skulle väl inte behöva kosta tusentals kronor som nu. Om det blir en smällkall vinter kan man väl ställa ut en del möbler på gården så dör alla små kryp. Det kan man ju fixa själv med lite hjälp. Fast då kan lössen förstås trilla av i trappan och smitta andra i huset. Aldrig får man vara glad.

 4. Jag har en fråga, kan man frysa kuddfodral i skinn? Eller köra i torkskåp? Hur många grader tål skinn?
  Tack för svar!
  Med vänlig hälsning,
  Marie

 5. Tack för listan. Har letat efter något sånt här. Hur gör man i praktiken? Annars är det bara sett från företagares sida. Läste att Anticimex hade en idé om att man skulle ta den firma som hade kortast behandling i stället för den billigaste. Vore en bra idé. Tycker också att priserna för att sanera möbler är horribla. Kan det vara så himla dyrt att sätta upp ett värmetält och behandla vanliga Ikeamöbler. Jag tänker i och för sig flytta. Kommer inte att orka bo kvar i den här lägenheten med så många tråkiga minnen från lusjakter. Men ni som har fler tips ös på. Ska själv smälta den här listan och försöka fylla på med olika tips.

 6. se ovan
  Jag har inte kommit så långt ännu. Har tömt min vanliga frys och använder bara kylskåp. I min vanliga frys använder jag sånt jag absolut vill spara. Visserligen får jag handla oftare men so what.

  Har köpt en del stora väskor på C Ohlson och har rena underkläder, strumpor, nattlinnen med långa ärmar över utslagen i.Försöker ha så lite kläder som vanligt i omlopp. Man är inte tjusig precis. Men vad gör det bara man slipper lössen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *